Dezvoltare transfrontalieră, blocată de gard. Parcul industrial urma să fie ridicat pe teritoriul a trei state

Data publicării:
beba veche

"Acesta este locul unde se întâlnesc graniţele României, Ungariei şi Serbiei. Aici ar fo trebuit construit parcul industrial frontalier. Proiectul însă nu va vedea lumina zilei din cauza gardului ridicat de autorităţile maghiare de-a lungul frontierei lor", spune Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Parcul industrial urma sa se intindă pe 100 de hectare. Din partea uniunii europene au fost trimise 100.000 de euro pentru realizarea studiului de fezabilitate. Însă, după mai multe amânări, a venit şi piedica cea mai mare, care a pus cruce proiectului ce ar fi putut crea mii de locuri de munca

"Nu-i corect, că aici nu e pard din ăsta de lucru. Numai la Sânnicolau Mare la 30 - 40 de kilometri",
"Îi rău că poate ne mai dezvoltam şi noi şi locuri de muncă cum ne-o promis primarul",
"Era bine, era un lucru bun. Pentru tineret, în primul rând, şi locuri de muncă. Asta era important", spun localnicii.

Gardul ridicat de Guvernul maghiar la graniţa cu Serbia şi intenţia anunţată de a-l continua şi pe linia de frontieră cu România a răcit relaţiile dintre cele trei ţări. Dar, la nivel local, prietenia dintre România, Ungaria si Serbia rămâne intacta. Însă realizatea parcului industrial a rămas un vis neîmplinit.

"Acest gard este cea mai mare piedică în calea proiectului care s-a ridicat deja între Ungaria şi Serbia. Eu aştept ziua, sper că va veni ziua când acest gard nu se va ridica totuşi şi între România şi Ungaria. Noi aici totşi am făcut aici în zina Beba Veche începând din 1997 am făcut o construţie locală prin acele întâlniri transfrontaliere. Şi întradevîr pot să spun că aproape dxupă 20 de ani de zile oamenii s-au îndragit aici", spune Ioan Bohancău, primarul comunei Beba Veche.

Peste graniţă, în Kubekhaza, localitatea angrenată în proiectul parcului industrial am găsit aceeaşi situaţie. Localnicii sunt mai mult indiferenţi de problema refugiaţilor, dar foarte interesaţi de construirea parcului şi de crearea de noi ocuri de muncă.

Momentan armată maghiară a făcut măsurători la graniţa cu România ăn vederea ridicării gardului care ar bloca astfel acceslk refugiaţilor în Ungaria din oricare ţară vecină.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri