Drum județean, pârtie pentru schiori. Șoseaua a fost modernizată anul trecut cu 12 milioane de lei

Data publicării:
partie

Localnicii din comuna Vulcan profită cum știu ei mai bine de noul drum județean care leagă localitatea de Pasul Vâlcan. O dată cu lăsarea iernii, traseul este destinația preferată pentru cei mici și pentru părinții lor: ”Frumos, am ieșit la zăpadă. Nu e periculos, e drum județean totuși?! Nu e periculos, că nu e gheață, e frumos”, - Ați văzut și schiori? Se dau în week-end pe aici? ”Pfoaai, e plin”, ”Drum județean, e foarte frumos, chiar merită să vii aici...e rău că lumea vine numai în week-end”.

Și acest schior vine des pe drumul județean pentru a practica sportul preferat. Deși este interzis, scuza acestuia este că nu are altă alternativă: ”Unde să schiem? Să mergem în Austria? N-avem bani de Austria. Să vină cineva să mă oprească pe mine să nu urc, sau să nu cobor!”

Cei care merg la plimbare în Pasul Vâlcan sunt obișnuiți cu cei care folosesc drumul ca mijloc de distracție: - Nu e periculos? ”E drum județean, nu e pârtie amenajată! ”Nu e periculos, se circulă pe aici. Nu e periculos pentru cine știe să schieze”.

La sfârșitul lunii noiembrie drumul a fost inaugurat și dat în folosință, în urma reparațiilor. La câteva zile a început să ningă, astfel că autoritățile au decis să interzică accesul. Acest fapt nu a făcut decât să-i atragă pe turiști.

Înclinația acestui drum județean este numai bună pentru turiști ca să folosească traseul ca pârtie. Schiorii nu se gândesc însă și la pericolele pe care le pot întâlni, deoarece șoseaua nu este amenajată întocmai ca o pârtie destinată acestui sport. 

Reprezentanții Ministerul Turismului și Dezvoltării a aflat de situație și a aplicat municipalității o amendă de 2000 de lei. Cu toate acestea, edilul din Vulcan spune că nu poate stopa fenomenul.

”Nu e pericol, se dau cu săniile, cu schiurile, e treaba lor, nu pot să opresc pe nimeni. Și aici pe derdeluș nu pot să opresc pe nimeni”, afirmă Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan. 

Ministerul a impus primăriei să pună un indicator prin care să interzică schiatul în zonă, însă plăcuța este inexistentă deși primarul spune că a respectat indicațiile. În pasul Vâlcan vin turiști doar în week-end, deoarece nu există loc de cazare, în zonă fiind doar cabane private. Pârtia amenajată are doar 300 de metri și e prea puțin folosită, deoarece, potrivit localnicilor, drumul județean este mult mai atractiv pentru turiști.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri