Ecouri după un scandal de pomină. Ecologişti şi reprezentaţi ai unei microhidrocentrale, implicați într-o altercație

Data publicării:
scandal

Șase reprezentaţi ai unui ONG de mediu, patru bărbaţi şi două femei, s-au dus duminică în satul Coroieşti, pentru a vedea ce se întâmplă în zona unde, pe Râul Alb, o firmă din Arad urmează să construiască două microhidrocentrale. Potrivit ecologiştilor, pădurea din jur este defrişată pentru a lăsa loc construcţiilor. Ecologiştii susțin că nici nu au ajuns bine acolo şi au fost agresaţi.

”De undeva din spatele nostru a venit un fel de jeep cu 6 uriaşi, s-au dat jos din maşină, a mai venit o altă maşină şi au început să ne bată pe cei care eram în afara maşinilor”, ne-a relatat Gabriel Păun, ecologist.

În urma acestui scandal, patronul firmei, un bărbat de 48 de ani, a fost grav rănit.

”L-am văzut pe capotă la un moment dat, doamna din dreapt striga, urla. Ulterior am aflat că l-aş fi călcat cu roata din spate, un gest total involuntar, fără voinţa mea, şi regretabil”, susține Alin Andrioni, ecologist.

”L-a luat salvarea, o trecut unul cu o maşină peste el, atât am auzit. Ăla îi ăla care vroia să facă hidrocentrala”, ”Cică ar fi dat cu maşina peste el, dar în ce împrejurări numai ei ştiu. Nu s-or mai bătut, acum îi prima data, din ce o început, numai ei ştiu”, spun localnicii.

Dus inițial la spital la Deva, el a fost transportat apoi la o clinică din Cluj-Napoca.

”Este în prezent în secția de terapie intensivă a secției de neuro-chirurgie. E cu o fractură cervicală. Nu știm cum va evolua, cu complicații sau fără complicații, și sigur că spitalizarea va mai dura”, ne-a precizat Monica Costin, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Cluj.

Oana Frânc, avocatul firmei care construiește microhidrocentralele, anunță că se va depune o plângere la Parchet: ”Nu s-a crezut niciodată că se va ajunge până la acest punct la care viața unui om va fi pusă în pericol. Vorbim în prezent de o posibilă tentativă de omor, în urma demersurilor efectuate de reprezentanții unui ONG. Societatea este hărțuită de aproape un an de zile de reprezentanții ONG-urilor în vederea stopării lucrărilor la această microhidrocentrală. Societatea în cauză deține toate autorizațiile și avizele necesare acestui proiect”. 

Cazul a fost preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Aceştia audiază toate persoanele implicate în acest scandal. ”A fost începută urmărirea penală atât pentru lovire, cât şi pentru tentativă de omor. Este începută doar pe faptă, la acest moment nu este continuată faţă de un suspect”, ne-a spus Mirela Negruţiu, purtător de cuvânt al instituției.

Societatea din Arad care urmează să amenajeze cele două microhidrocentrale pe Râul Alb a primit avizele de mediu în anul 2013. 

Reporter: Andrada Velciov
Operator: Tiberiu Mariş
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri