Eroul dintre nori

Data publicării:
N18 erou din nori icon

Se întâmpla în anul 1974, în timpul unei misiuni. La scurt timp după decolarea de pe aerodromul Giarmata, avionul pe care îl pilota Ştefan Hercz, un MIG 21, s-a defectat, iar avionul a pierdut altitudine. Risca să se prăbuşească pe platforma industrială "Solventul". O explozie aici ar fi distrus cartierul Freidorf. Regulamentul îi obliga pe pilot să catapulteze, dar asta n-ar fi oprit avionul din drumul său. Aşa că a ales să rămână la bord. A reuşit să redirecţioneze avionul la câţiva kilometri distanţă. A salvat vieţile locuitorilor din cartier, dar a pierdut-o pe a sa. A murit în calingă, zdrobit de sol.

Comandantul Regimentului 93 Aviaţie și, totodată, prietenul cel mai bun al lui Ştefan, își amintește ca și când s-ar fi întâmplat ieri, momentele pe care le-au petrecut la exercițiul de pregătire cu o zi înaintea zborului. Aveau să fie şi ultimele clipe petrecute împreună.

"Problema la care trebuia să răspundă a fost următoarea: După decolare, ești la înălțimea de 1500 de metri și se oprește motorul. Ce faci? Din păcate, a doua zi a avut exact aceeași situație", ne mărturiseşte Aurel Zugravu, comandant în rezervă - Regimentul 93 Aviaţie Giarmata.

Cu lacrimi în ochi, sora lui Ștefan retrăieşte povestea primului zbor al acestuia: "Ștefan şi-a dorit, de mic, să devină pilot de avion. La numai 22 de ani, visul i-a devenit realitate. La primul zbor pe care l-a avut, a zis că cel mai frumos sentiment are omul cand e sus, pe cer, când vede lumea și toate. Și pentru el a fost totul".

La 40 de ani distanţă de la sacrificul lui Ştefan, locuitorii din cartierul Freidorf l-au comemorat pe cel care le-a fost un exemplu de curaj.

"Sacrificul lui ne-a motivat, împreună cu colegii, să organizăm acest eveniment la 40 de ani de la trecerea în nefiinţă a eroului Stefan Hercz", spune preotul Mircea Lăutaș.

De astăzi, Ștefan Hercz va avea o placă comemorativă la biserica din cartierul pentru care și-a dat viața.

reporter: Ana Maria Mocan
operator: Adrian Ionescu
editor web: Răzvan Bulacu 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri