Exportul, soluţia profitului

Data publicării:
exporturi oi

Exportul pare să rămână și de această dată cea mai bună soluție, spun oierii. Cu atât mai mult cu cât până de paşte mieii vor fi deja foarte mari, iar vânzarea lor în pieţele de la noi nu mai este de mult profitabilă. Lâna nu mai are nici ea căutare, astfel că oierii o aruncă sau îi dau foc.

Nu la fel de bine le este ciobanilor, care se tem că vor rămâne cu mieii nevânduţi de Paşte.

„La stâne au apărut deja primii miei din acest an. Înainte de paște însă, mieii vor avea cel puțin 20 de kg, ceea ce va face destul de complicată vânzarea lor, pentru că în general cumpărătorii preferă animale de maxim 10 kg” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Acesta la Paște o să aibă peste 30. [Și n-o să mai poată fi vândut?] Nu”, explică Ștefan Agapciuc, crescător oi.

De la an la an, ciobanii spun că vânzarea mieilor în piețe este tot mai puțin rentabilă, pentru că au nevoie de foarte multe autorizații pentru care plătesc mai mult decât câștigă. Aşa că exportul rămâne, și în acest an, cea mai simplă modalitate de a vinde mieii.

„[Cum merge mai bine? Exportul, sau vânzarea la piață?] Păi până acum, în anii trecuți, a mers bine exportul, veneau și luau în viu și era mult mai bine”, mai spune Nicolae Lazăr, un alt crescător oi.

„[Cam care sunt țările care cumpără în general mieii din România?] Italia, Turcia, Israel, am înțeles”, adaugă Ștefan Agapciuc.

Oieritul a devenit o activitate neprofitabilă, susțin ciobanii. Laptele și brânza de-abia se vând în piețe, iar lâna....

„Nu o ia nimeni pur și simplu, pur și simplu o luă și îi dăm foc”, recunoaște Nicolae Lazăr, crescător oi.

„Dacă apuci s-o dai, să mai recuperezi ceva, dacă nu, îi dai foc, și pierdere totală. [Anul trecut cât ați pierdut?] 4 milioane pierdere. Am dat 16 la tuns și am scos 12 pe lână”, mai adaugă Ștefan Agapciuc.

„O dau, o trimit la gunoi, vin ăștia cu gunoiul și pun sacul și îl aruncă. [Nu se mai cumpără?] Absolut deloc, vai de capul meu”, admite Miron Drijman, un alt crescător oi din județ.

Anul trecut, un kilogram de carne de miel s-a vândut în piețele din județul Hunedoara cu 25 de lei. Cei care au cumpărat direct de la stână au beneficiat de reduceri chiar și de 5 lei pe kilogram. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri