Fonduri risipite, din lipsă de informare. Laboratorul Spitalului Judeţean nu este folosit la capacitate maximă

Data publicării:
laborator prima

Laboratorul a fost pus în funcţiune în urmă cu două luni. Este cel mai performant din ţara noastră, având o capacitate record de examinare a probelor. Cu toate acestea, singurii care au de câştigat de pe urma lui sunt pacienţii internaţi în spital. ”Ambulatoriul, cu aproximativ 1.000 de teste, însemnând 100 de pacienţi, de bolnavi care se adresează cu bilete de trimitere de la Casă, dar capacitatea noastră este de patru ori mai mare, în contractul cu Casa”, afirmă Camelia Păun, şeful Laboratorului Spitalului Judeţean din Timişoara.

În acelaşi timp, bolnavii care vin la policlinica spitalului se plâng că medicii sunt cei care nu-i informează şi că, mai mult decât atât, îi trimit la laboratoarele private atunci când trebuie să-şi facă analizele: ”Dacă nu m-au trimis aici, m-am dus acolo, pentru sănătate nu prea îmi surâde să dau banii, că n-am de unde”, - Medicii v-au trimis? ”Da, m-au trimis acolo”, ”Dacă n-au fonduri, ne trimite la laboratoare cu plată”, - Ştiţi că are spitalul laborator nou unde este gratuit? ”Păi la spital este aglomerat şi te trimite la privat”, ”Dacă ai o urgenţă, trebuie să ştii rezultatul...”, - Ştiaţi că are spitalul laborator performant, care dă rezultatele în două ore? ”Asta nu ştiam”, - Nu v-au spus medicii? ”Nu mi-au spus”.

Conducerea unităţii recunoaşte această problemă, însă nu poate decât să promită că-i va sfătui pe medicii din spital să-i indrume pe pacienţi către acest laborator. ”Sistemul nu este de fapt subfinanţat, iată aici o dovadă clară de suprafinanţare pentru analize de laborator, doar că pacienţii prin medicii de familie, prin noi, medicii, prin mass-media trebuie informaţi pentru a nu rămâne cu aceste fonduri nefolosite, sau şi mai grav, ele stau necheltuite la noi şi pacienţii plătesc în altă parte”, ne-a declarat Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.

Între timp însă, fondurile rămân nefolosite şi vorbim de aproximativ 10.000 de euro lunar. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a suplimentat bugetul laboratorului chiar în aceste zile. ”Pentru laboratorul Spitalului Judeţean a fost alocată suma de 605.295 de lei, din care, pentru luna octombrie, reprezintă suplimentare de 43.287 de lei”, afirmă Mariana Marcu, purtătorul de cuvânt al CJAS Timiş.

Doar o treime din reactivi sunt folosiţi în fiecare lună.”Sută la sută, pe viitor nu vor mai fi alocate asemenea fonduri către Spitalul Judeţean”, anunță Marius Craina.

Peste 400 de tipuri de analize pot fi efectuate în cadrul laboratorului de la Spitalul Judeţean din Timişoara. Preţul perceput este cu aproape 50% mai mic faţă de suma cerută într-un laborator privat din oraş.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri