Fotbal cu brânză franțuzească și stilouri de lux

Data publicării:
dosar poli

Procurorii DNA susțin că în perioada 2008 – 2011 echipa de fotbal Poli Timișoara a fost finanțată ilegal de Primăria Timișoara. Fostul primar Gheorghe Ciuhandu a fost trimis în judecată în acest dosar pentru abuz în serviciu.

„Cuantumul sumei era de 9 milioane de lei pe an în contrapartidă ei se obligau la performanță, asta însemna locul I ca campioană, ce cerea în cupele europene pe de o parte promovarea centrului de juniori”, a explicat, la „Vocile Banatului”, Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al Timișoarei.

Anchetatorii suțin că banii de la bugetul local se „scurgeau” si pe stilouri, pixuri de lux, fructe exotice sau chiar brânză franțuzească. Totul pentru echipa de fotbal.

„Dovada cheltuirii sumelor de bani primite cu titlu de finanţare de către S.C. Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara & Invest S.A. de la Consiliul Local Timişoara în alte scopuri decât cele prevăzute în contract, o constituie documentele prin care s-a încercat justificarea modului în care au fost utilizaţi acei bani, fiind depuse, în acest scop, facturi ce se refereau la achiziţia unor bunuri de lux - stilouri, pixuri, alimente şi fructe exotice sau servicii care nu erau necesare – decontări consultanţă ori servicii de pază fără detalierea acestora”, se arată în rechizitoriul DNA.

„Pentru semnăturile de pe contractele de transferuri probabil. [Așa crezi?] Sunt scumpe. Știm și noi cu toții care eram implicați în viața clubului că se făceau cheltuieli pe lucruri care nu își aveau rostul, deci e clar suntem siguri că faptele prezentate sunt adevărate, cei vinovați trebuie să plătească”, spune Sebastian Novovici, președintele Asociației Suporterilor „Druckeria”.

Un avocat din Timișoara spune că a atras atenția Primăriei atunci când a fost încheiat contractul, iar apoi a făcut și plângere la DNA pentru finanțarea echipei de fotbal.

„După ce a fost încheiat contractul, dar până să se plătească sumele de bani care se impută am fost în ședințele de consiliu de câteva ori și le-am spus, le-am atras atenția. Nu mai plătiți că este ilegal. Este ilegal pentru că din bani publici nu se pot finanța societăți comerciale și râdeau de mine”, precizează Carmen Obârșanu, avocat. 

Actuala administrație vrea să recupereze cei 31 de milioane de lei cheltuiți printre altele pe bunuri de lux.

„Da, răspunsul meu personal așa cum am anunțat și în ședința de consiliu este că ne constituim în parte civilă”, a  completat Nicolae Robu, primarul Timișoarei.

Săptămâna trecută 10 foști și actuali funcționari din Primăria Timișoara au fost trimiși în judecată în dosarul Poli. Procesul se va judeca la Tribunalul Timiș.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri