Francezii din Timișoara, îngroziți de atentatele de la Paris

Data publicării:
francezi tm

15 studenți francezi veniţi cu burse Erasmus, în schimb de experiență, la facultățile din Timișoara sunt şocaţi de veştile primite de acasă.

„Prima mea reacție este tristețea. Țara noastră este în doliu. Este al doilea atentat după Charlie Hebdo. Toți tinerii sunt triști în Franța și este un doliu național. Eu am fost foarte trist. Șocat. Și am pierdut o noapte doar uitându-mă la tot ce s-a întâmplat în Paris, ca să știu dacă prietenii noștri sunt bine”, povestește Remi De Marchi, student la Universitatea de Vest.

„Am vorbit cu cei de acolo. Am întrebat ce se întâmplă pentru că verișoara mea locuiește în Paris. Am întrebat-o dacă totul este în regulă şi, din fericire, mi-a spus că nu stă în apropierea locului unde s-a întâmplat”, spune și Raphaelle Sleurs, studentă.

Atentatele i-au șocat și pe oamenii de afaceri. Henry Bruno este directorul unei compani franceze din Timișoara. S-a stabilit în România, împreună cu soția sa, acum 15 ani. Vestea despre atentatele din Paris a venit ca un fulger.

„Toată lumea are familie în Paris și toată lumea e panicată. Soția mea are familie care lucrează chiar în spital și primește oamenii care sunt răniți, care au venit răniți după acest atentat. Deci, bineînțeles, există un șoc, există un traumatism, acum, în Franța”, a descris situația și Henry Bruno directorul unei companii franceze.

Reprezentanţii mediului de afaceri francez din Timişoara condamnă şi ei atentatele din Franţa.

„Acest stat islamic este inimaniganibil de agresiv și dacă nu rezolvă la locul în care el s-a născut, nicio țară europeană nu mai poate să aibă o securitate”, s-a exprimat Dan Bedros, președintele Clubului de Afaceri Francez.

La Centrul Cultural Francez și în fața Operei din Timişoara au fost depuse lumânări și mesaje în semn de solidaritate cu victimele atentatelor din capitala Franței.

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: George Ștefăniță 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri