Furt de esenţă tare. Aproape 10.000 de stejari au dispărut de la Ocolul Silvic de lângă Săvârşin

Data publicării:
furt lemn

”Şi pe aici, pe drumul ăsta mergeau şi pe sus pe acolo, e un drum între noi şi domeniul Mocioni. Şi îi mai vede cineva pe aicea? Numai noi ciobanii îi vedem că altcineva cine? Cine vrea să vadă, vede. Dar nu prea vrea nimeni”.

Furturile de lemne făcute cu complicitatea angajaţilor ocolului silvic au fost descoperite după ce un cioban din zonă a sesizat în mai multe rânduri autorităţile. -Treceau lemne des pe aici prin zonă? ”Treceau! Asta de câţiva ani încoace. De vreo cinci ani tot aşa, noapte de noapte se duceau. Ziua mereau le făceau şi noaptea le duceau”.

Primul control a început în luna februarie. ”Acest control a durat destul de mult, aproximativ patru luni de zile, în unele locuri, şi a fost destul de dificil pentru că în urma noastră cineva a venit şi a acoperit cioatele pe care noi le-am descoperit”, susține Adrian Lung, şeful Ocolului Silvic Valea Mare.

Acest număr a fost scris de anchetatori şi semnifică faptul că în apropiere a fost tăiat un copac ilegal. Dacă ne uităm aici jos găsim şi urmele. Puteţi vedea că ciotul a fost acoperit de hoţi cu pământ pentru a nu putea fi identificat în teren.

Cu toate acestea, ajutaţi şi de pădurari, oamenii legii au reuşit să întomească un bilanţ parţial al tăierilor ilegale: ”Datorită lipsei sau golului creat în coronament din cauza lipsei coroanei uitaţi că se vede cerul. După care mergem şi luăm indicii de la sol până găsim cioata de unde a dispărut arborele”.

Dintre arborii doborâţi ilegal, majoritatea erau stejari, copaci cu lemn tare care, odată tăiaţi pentru foc, valorează cam cât un salariu mediu în România.

”Arborii de specia gorun, stejar, cer sunt cu creştere foarte lentă şi, la o vârstă de peste 100 de ani, la 120, la 160, valoarea lor este de 1600 de lei”, precizează Iorga Pârvan, şeful de district al Ocolul Silvic Valea Mare.

”Sunt cercetaţi opt angajaţi ai Ocolului silvic Valea Mare, până în prezent dosarele numără peste 1.000 de file şi se fac cercetări pentru fiecare în parte pentru a se stabili vinovăţia fiecăruia”, ne-a declarat Viorel Giura, prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Lipova.

Conform procurorilor, majoritatea stejarilor tăiaţi ilegal aveau diametrul trunchiului de 80 de centimetri sau chiar un metru. Lemnul a fost vândut în mare parte pe raza judeţului Arad. Transporturile făcute pe drumuri publice erau însoţite de acte false, pentru a nu atrage atenţia în cazul unui control în trafic.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri