Furt ”prins” pe un sistem de supraveghere video performant. Poliţia încă îi caută pe hoți

Data publicării:
camere de supraveghere prima

Jaful a avut loc vineri. În imaginile fimate de o cameră de supraveghere din interiorul magazinului se observă cum, la un moment dat, un tânăr care vorbeşte la telefon intră în magazin. Se uită atent la marfă şi pare că vrea să cumpere ceva, dar nu este hotărât. Câteva secunde mai târziu, apare un alt bărbat, care inspectează atent locul. Între timp, unul dintre tineri iese din magazin, iar celalalt ii cere ajutor vânzătoarei, astfel că amandoi merg în spate. La scurt timp, același bărbat care vorbește la telefon se intoarce, și fără nicio problemă golește casa de marcat și pleacă din magazin.

Patronii păgubiţi au predat imaginile poliţiei, însă până acum hoţii nu au fost identificaţi. ”Au fost expertizate acele imagini din punct de vedere criminalistic şi, în acest moment, se desfăşoară cercetări pentru depistarea celor doi bărbaţi”, precizează Camelia Tuduce, purtătorul de cuvânt al IPJ Arad. - Dar au fost identificaţi până acum? ”Se desfăşoară, cum vă spuneam, cercetări şi, în acest moment, este prematur să discutăm despre astfel de date”.

- Aţi avut situaţii în care camerele v-au fost de folos? Aţi identificat oameni ce au furat ceva din magazin? ”Am identificat”, spune Mărioara Panda, proprietarul magazin. - Singuri sau cu ajutorul poliţiei? ”Nu. Singuri, aici, în magazin, şi ne-am descurcat local şi ne-am recuperat banii. (...) Şi cu camerele alea vechi am ajutat, şi chiar clienţi mulţi, că s-a întâmplat că li s-au furat bicicletele de afară şi i-am prins pe hoţi”, - I-aţi prins dumneavoastră? ”Da, da, tot eu”.

Cu aceeaşi problemă constatată de proprietarii magazinului prădat se confruntă chiar şi autorităţile locale din Arad. Sistemele de supraveghere instalate de Primăria Arad pe străzile oraşului şi-au arătat, numai anul acesta, de două ori, ineficienţa. Mai întâi, a fost furat un bust de bronz, iar mai apoi o maşină a Poştei a fost jefuită chiar din apropierea unei astfel de camere.

Chiar dacă în cele mai multe din cazuri, camerele de supraveghere nu şi-au dovedit eficienţa, arădenii spun că se simt mai în siguranţă dacă sunt filmaţi peste tot pe unde merg: - Vă simţiţi mai în siguranţă că e supravegheat peste tot? ”Da, foarte bine. Ar trebui mai multe camere!”, - Aţi auzit de cazuri rezolvate de poliţie? ”Am auzit, dar nu pot să vă spun”, - Aţi auzit de cazuri în care Poliţia a prins pe cineva că a văzut pe cameră vreo infracţiune? ”Am auzit, dar nu aici în România, am auzit pe afară”.

Un sistem de supraveghere performant cu șapte camere, care filmează color, costă, cu tot cu instalare, peste 7.000 de lei. Poliţia nu garantează însă că filmările vor fi şi folositoare pentru identificarea şi apoi prinderea hoţilor.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri