Gabriel Stoian: clapele pianului i-au dat ritm vieții și i-au construit o carieră pe portativ

Data publicării:
cariera 1

”Eu nu mă consider talentat. E 99% transpiraţie şi 1% talent. Pot să spun că am muncit foarte mult pentru ce am dobândit până acum”, spune Gabriel Stoian. La 15 ani, Gabriel are o însuşire pe care o întâlneşti tot mai rar: modestia. Cu toate acestea, ştie şi care îi sunt calităţile.

”Când am fost mic, prin clasa a V-a, am mers într-un studio de muzică şi acolo m-am dus direct la orgă. Am avut ureche muzicală din prima şi taică-meu s-a gândit să mă aducă aici la Palatul Copiilor, să exersez”, adaugă Gabriel.

Melodiile de muzică uşoară le învaţă singur acasă, după ureche. Vin ca un bonus pentru partiturile clasice, la care studiază chiar şi o săptămânâ. Nimic nu se compară însă cu sentimentul de reuşită.

”Mă simt bucuros, entuziasmat, îmi vine să sar în sus că îmi iese melodia ca lumea. A fost foarte greu la început, că nu îmi prea ieşeau melodiile şi eram dezamăgit, dar mi-am dat seama că trebuie să exersez foarte mult ca să îmi reuşească”, ne mărturisește el.

”Își dezvoltă foarte mult simțul ritmic, artistic. Altfel gândește un copil care face un instrument față de unul care stă în spatele blocului”, afirmă Voichiţa Guleamă, profesor de pian.

Gabriel a câştigat până acum toate competiţiile naţionale şi internaţionale de pian pentru vârsta sa. Îşi emoţionează deopotrivă părinţii şi profesorii de fiecare dată când urcă pe scenă. ”Sunt foarte mândră şi de multe ori când se termină concursurile apare câte o lacrimă în ochi pentru că mă mândresc tare cu aceşti copii”, ne spune Voichiţa Guleamă.

La fel ca şi Gabriel, aproape 50 de copii vin săptămânal la cercul de pian de la Palatul Copiilor din Timişoara şi îşi dau frâu liber imaginaţiei în faţa partiturilor.  Gabriel Stoian visează să devină profesor de pian şi să aibă propria formaţie. Viitorul şi-l vede în România: ”Vreau să reprezint ţara noastră. Dacă toţi plecăm în afară, cu ce o să mai rămânem”.

În acest sfârşit de săptămână, Gabriel, împreună cu colegii săi de la Palatul Copiilor, reprezintă România la Concursul European de Pian de la Bucureşti, de unde promite să se întoarcă tot cu locul întâi.

reporter: Sorina Covlea
operator: George Ştefăniţă
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri