Gadgeturi cu buget redus. Peste 60 de studenți și liceeni din întreaga țară și-au prezentat invențiile la Timișoara

Data publicării:
gadget

Andrei Țenescu este elev în clasa a XII-a. Cu ajutorul imaginației, el a dovedit că poate construi din aproape orice: ”În primul rând am început cu cutia aceasta de deodorant, pe post de bază. Nu am avut alte materiale. Am pus la bază...am umplut-o cu pietre ca să stea și apoi am folosit dopurile acestea de urechi pentru aderență”.

Cu un buget redus, două nopți nedormite și puțin ajutor din partea unui coleg, Andrei a reușit să construit un dispozitiv video într-un singur weekend.

”Noi am dezvoltat o platformă de recunoaștere facială. Ideea noastră a fost să fie cât mai low-cost. Am folosit plastilina asta, dopuri de urechi. Piese cât mai ieftine, să facem un sistem care merge”, spune Andrei Țenescu

Conectată la calculator, camera de luat vederi poate să fie folosită chiar și în domeniul siguranței. ”Această cameră poate fi folosită în sistemul securității, asta pentru că, într-o mulțime de oameni, ea poate să scaneze figura unei anumite persoane pe care, apoi, să o urmărească”, precizează Corina Sfia, reporter Digi24 Timișoara.

Alte 9 echipe au încercat să realizeze gadgeturi utile din materiale inedite. Proiectele finale au fost îndeaproape evaluate: - Aceasta a fost cea mai bună viteză pe care ați putut-o avea? ”Da, am tot încercat. Adică aceasta este cea mai stabilă. Stai că îi putem arăta. Dacă vreți o secundă să vedeți”.

14 ore s-a lucrat la dispozitivul video din imagine, iar modul de funcționare este unul simplu, spun participanții:
”În cazul în care avem o cameră care nu are unghiul destul de mare aceasta poate să se întoarcă după anumite puncte-cheie, care ne interesează pe noi”,
”A fost un efort de echipă, nu a fost numai munca mea, și a fost plăcut”,
”A fost destul de greu, am avut timpul foarte scurt. Am apucat vineri doar seara să facem puțin și am rămas sâmbăta și în 14 ore a trebuit să lucrăm încontinuu”.

Iar probele finale i-a făcut pe tinerii IT-iști să își dorească să dezvolte proiecte și mai mari:
”Pe viitor vreau să dezvolt o mașină mai mare, este o mașină pentru sculptură și pentru asta îmi trebuie și motoarele. Asta a fost pentru mine și un test să văd dacă pot să lucrez și dacă am ce îmi trebuie pentru a crea lucruri mai avansate”.

”Pasiunea i-a făcut să vină la evenimentul acesta, să participe, să stea nopți să nu doarmă, să arate ceva la sfârșit. Ce ne-a distrat e că fiecare a avut un concept foarte creativ de prototip, la unii erau motoare care păreau trifazice, alții au folosit plastelină ca să se lipească și pe perete”, ne-a declarat Valentin Mureșan, membru al juriului.

În cadrul concursului, tinerii au mai creat și aplicații pentru telefoanele smartphone, ce pot ordona fotografii realizate în timpul excursiilor, pentru a crea jurnale de călătorie.

Pe primele locuri s-au clasat echipa lui Andrei Ţenescu, din Lugoj, şi de una din Cluj, urmate de două echipe din Timişoara. Pe lângă premiile în bani, de până la 300 de euro, câștigătorii ar putea avea şansa să lucreze în cadrul unei companii care dezvoltă procesoare pentru telefoane şi alte echipamente mobile.

Start la iTEC. Concursul se desfășoară timp de trei zile, între 3 și 5 aprilie 

Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri