Germana - căutată de părinţi, nu şi de profesori. Școlile și grădinițele din Timiș au tot mai puține cadre didactice specializate în această limbă

Data publicării:
germana prima

Situația nu rămâne fără urmări. La Colegiul Național Bănățean din Timișoara, de exemplu, lipsa acestor profesori a dus deja la desființarea unei clase pregătitoare. Ușurința cu care copiii învață limba germană prin joacă sau prin cântece determină tot mai mulți părinți să caute grădinițe ori clase pregătitoare, unde se predă această limbă.

”Sunt foarte puține locuri, este o singura clasă de germană. Mi-ar fi plăcut să facă o limbă străină, adică predarea să fie în germană pentru că se cere foarte mult”, ”Limba germană este una dintre cele mai vorbite limbi stăine, dar și engleza, franceza, copii ar trebui învățați de cât mai mici, comunicarea fiind foarte importantă”, spun părinții.

Unitățile de învățământ au cerut suplimentarea locurilor în clasele cu predare în limba germană. S-a întâmplat şi la Colegiul Național Bănățean, unde anul acesta au fost cereri din partea a 50 părinţi pentru o singură clasă pregătitoare de limba germană. După ce Inspectoratul Școlar a aprobat formarea unei noi grupe, au apărut alte probleme.

”Din cauza cererilor foarte multe, ISJ a suplimentat numărul de clase, in loc de una ne-a dat două, urmand ca postul de profesor să se ocupe prin concurs. A trecut vara, a venit toamna si nimeni nu s-a prezentat pentru a doua clasă. Nu ne putem asuma să aducem cadre necalificate în școală”, afirmă Sorin Ionescu, directorul Colegiului Naţional Bănățean Timișoara.

Că lipsa personalului specializat în limba germană este o problemă o confirmă și conducerea Grădiniței Nikolaus Lenau din Timișoara. Și aici, an de an, cererile sunt numeroase, motiv pentru care, în loc de 25 de copii într-o grupă, cum era în urmă cu un an sau doi, acum o educatoare lucrează cu 33 de micuți.

”În fiecare an avem această lipsă pentru că educatoarele noastre îți găsesc și alte condiții și alte posturi, unde, sigur să poate sunt și mai bine plătite decât în învățământ. Oamenii vin cu tot interesul spre noi și îți îndrumă copiii spre această limbă care este foarte grea și trebuie învățată de la 3 ani”, spune Miralda Beleiu, directorul Grădiniței "Nikolaus Lenau" Timișoara.

În această situație, educatoarele nu doar că depun o muncă mai grea, dar trebuie să își împartă atenția la un număr mai mare de copii.

Maria Giurescu are 25 de ani. De 3 ani este educatoare la Grădiniţa Nikolaus Lenau. Spune că îşi practică meseria din pasiune. Altfel, ar fi foarte dificil să facă faţă: ”Este destul de greu să lucrăm cu un număr mai mare dar se poate. Dacă iubești această meserie și o faci din suflet, nu contează salariul, nu contează absolut nimic. Activitățile sunt toate în germană, ne jucăm în germană, și atunci ei învață relativ ușor”.

Cererea pentru limba germana a explodat după ce mari companii au început să recruteze vorbitori ai limbii lui Goethe, cărora le-au oferă salarii chiar şi de cinci ori mai mari decat cel al unui educator, de exemplu. În acelaşi timp, numărul absolvenţilor specializaţi în Ştiinţele Educaţiei a scăzut continuu. Dacă situația cadrelor didactice nu se va schimba, locurile în clasele unde se predă germana ar putea deveni și mai puține decât până acum, spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş.

”Există riscul de a nu avea în viitor personal calificat pentru cererea mereu în creștere pentru limba germană.Nu va fi altă soluție decât scăderea numărului de locori, implicit de posturi, pentru învățământul preșcolar”, ne-a declarat Cornel Petroman, inspector școlar general adjunct, ISJ Timiș.

În total, în unitățile de învățământ din județul Timiș sunt disponibile 800 de locuri în clasele cu predare în limba germană. Din acestea, 300 la grădiniță și în jur de 500 în clasele pregătitoare. În noul an școlar, peste 30 de astfel de clase nu au cadre didactice specializate la catedră. Chiar și așa unitățile de învățământ trebuie să găsească soluții. Până la ocuparea catedrelor, conducerile școlilor și grădinițelor au voie să numească o persoană care să se ocupe de elevi pentru o perioadă de 60 de zile

Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri