Ghid ca să nu dai în gropi. Un timișorean a realizat o hartă care indică drumurile cu probleme din țară

Data publicării:
ghid prima

”Harta este clasificată în patru categorii de drumuri, de la drumuri excelente cu albastru la drumuri bune, acceptabile sau foarte rele, cu roșu”. Fascinat încă de mic de harți și geografie, Ovidiu Csilick a dus la un alt nivel pasiunea sa. În doar două săptămâni, tânărul de 26 de ani din Timișoara a transformat harta drumurilor din România într-un adevărat ghid pentru șoferii care pornesc la drum. Totul, cu ajutorul unui forum unde conducătorii auto discută problemele de infrastructură.

Drumul se va clasifica de la primul comentariu, pentru că acesta va avea o notă atașată, iar mai departe se va face o medie și se va determina calitatea drumului. Chiar dacă acel comentariu este destul de subiectiv, noi zicem că este suficient”, afirmă Ovidiu Csilik.

Din datele existente în acest moment pe site, centura Aradului, parte a DN 7, e împărţită în două sectoare distincte: la est de intersecţia cu DN 79 e colorată în roşu, adică un drum cu gropi, în timp ce în partea cealaltă înspre vest e colorată în portocaliu, adică un drum acceptabil.

Avem aici un comentariu primit acum două ore care face referire la două drumuri județene, bine deliminate între puncte în care un utilizator ne sugerează că putem marca cu galben un anumit traseu.

De acum încolo, atunci când vă aflaţi pe un drum şi vreţi să le spuneţi şi celorlalţi şoferi despre starea lui puteţi să o faceţi foarte simplu: trimiţând o poză administratorilor site-ului.

”Fotografia făcută de colegul meu, Dan Codre, a ajuns exact unde trebuie. Administratorii site-ului au văzut în ce stare se află drumul dintre Șiria și Arad. Odată ce harta interactivă va fi updatată, șoferii care circulă pe porțiunea respectivă vor știi ce îi așteaptă”, ne precizează Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.

Aproape că nu este conducător auto care să nu își amintească de drumurile cu gropi pe care a circulat: ”Da, uitați aici, dacă merg pe aici este bun, dar următorul de acolo e plin de gropi”, ”Drumurile județene, în general, sunt cele mai rele pentru că nu se investește în ele”, - Deci aplicația v-ar folosi. ”Categoric da”, - Vi s-a întâmplat vreodată să mergeți pe un drum cu gropi și să vă pară rău că ați luat-o pe acolo? ”De foarte multe ori”, - Dacă știați că e așa l-ați fi evitat? ”Categoric”, - Deci harta va fi utilă? ”Categoric”.

Tânărul din Timișoara își dorește ca, pe viitor, harta să fie transformată într-o aplicație pentru telefonul mobil. Acolo, fiecare șofer va putea să încarce o fotografie cu neregulile pe care le întâmpină în drumurile făcute prin țară. Tot acolo vor putea să lase și comentarii care să le fie de folos și celorlalți participanți la trafic.

Reporter: R. Popa/ D. Codre
Operator: V. Jiva/ C. Kovacs
Editor web: C. Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri