Grădiniță estivală la Petrila

Data actualizării: Data publicării:
gradinita estivala

Vorbim despre 30 de copii din familii cu mari probleme financiare, care își petrec vara la grădinița estivală de la Petrila, judeţul Hunedoara. Au parte aici de o masa caldă, iar educatorii lor speră ca experiența fericită să îi determine pe părinți să îi înscrie pe micuți la toamnă la o grădiniță normală. 

Copiii de la grădinița estivală nu au mai mult de şapte ani. Nu au fost niciodată școlarizați pentru că părinții lor nu au bani să le cumpere haine sau rechizite. Deficitul educațional al micuților, precum și cel social, pot fi însă înlăturate în perioada verii, la grădinița estivală. 

„Copiii care n-au fost niciodată la grădiniță au foarte mari deficiențe de adaptare, de integrare în colectivitate, de recunoaștere a unor lucruri minore. Începem de la lucruri simple, ne prezentăm, cum ne cheamă, ne jucăm, suntem veseli”, spune Daniela Mariciuc, pedagog social.

Părinții micuților de la grădinița estivală nu lucrează, mai au acasă și alți nimori, iar singurul lor venit este alocația acestora. Se bucură, însă, că micuţii lor vor primi educația ce le lipsește acasă.

„Aici la centru le dau o educație, vorbesc mai frumos, se joacă, au și ei un sprijin”, admite Gabriela Țintu, mamă a șapte copii.

„Copiii se simt foarte bine, și în primul rând pentru comunicare, ca să se obișnuiască cu copiii, o am pe cea mică care nu frecventează grădinița că nu îi învățată cu copiii”, este de părere și Iuliana Antal, mamă a cinci copii.

În programul derulat de organizația Salvați Copiii sunt implicați și voluntari, adolescenți care își sacrifică vacanța de vară pentru a-i ajuta pe copiii săraci.

„Îmi place să îmi petrec timpul cu copiii și este un lucru extraordinar, mai ales să vezi că îi poți ajuta. E grădinița estivală acuma, să cântăm, să ne jucăm, e un lucru extraordinar”, admite Corina Moldovan, voluntar.

Copiii vor veni, zilnic, câte trei ore la grădiniţa de vară, până în 2 septembrie. Organizatorii speră ca, la finalul acestor cursuri, părinţii să îi înscrie pe cei mici la o grădiniță normală.

„ăDacă nu merg în mod normal, cum i-ați convins să vină tocmai vara?î Cred că este din cauza faptului că îi putem ajuta cu masa, o masă zilnică pe zi, și sigur îi atragem cu activitățile noastre și educative și recreative”, precizează Florin Popescu, directorul Centrului Social Petrila.

Din donații, asociația Salvați Copiii reușește să adune și fonduri cu care le cumpără celor mici haine și încălțăminte pentru restul anului. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri