Greva foamei la Termocentrala Mintia

Data publicării:
greva foamei mintia

Denunțarea contractului colectiv de muncă, măsură impusă de administratorul judiciar al societății, este o altă nemulțumire a salariaților, care spun că astfel pierd multe drepturi bănești.

Cei 30 de angajați ai termocentralei care au declanșat greva foamei în fața instituției spun că au recurs la această măsură extremă pentru că revendicările lor de până acum au rămas fără ecou.

„Pe lângă toate nemulțumirile pe care le-am avut noi,  „cireașa de pe tort” a fost denunțarea contractului colectiv de muncă, vineri. Din păcate, nu am avut ce să facem decât să ajungem la ultima formă de protest, greva foamei”, explică Mircea Crișovan, președintele SLIEDM.

„Am scris aici, Constituția României, în articolul 47, nivelul de trai. Statul este obligat să asigure bunăstare și dezvoltare economică și protecție socială. Ce dezvoltare economică? Că noi suntem deja în faliment”, susține unul dintre cei care au intrat în grevă.

Din luna ianuarie, Complexul Energetic Hunedoara este în insolvență. Administratorul judiciar a întocmit un plan de reducere a cheltuielilor, prima măsură în acest sens fiind denunțarea contractului colectiv de muncă. În această situație, în cazul disponibilizărilor colective, salariații pierd dreptul la plăți compensatorii.

„Cifre exacte, deocamdată, nu sunt, doar zvonuri, între 300 de persoane și 565, nu știm încă exact. [Oameni care n-ar mai beneficia de plăți compensatorii?] Exact”, continuă Mircea Crișovan, președintele SLIEDM.

„Se pierd plățile compensatorii, transport, tot ce este pe lângă salar, spor de vechime, spor de fidelitate”, spune un alt protestatar.

„Se vorbește și de disponibilizări colective, dar nu se știe, în condiții, concret. Plăți compensatorii care nu se mai acordă fiind denunțat CCM-ul ,în present”, adaugă un altul.

Din cei 1.200 de salariați ai termocentralei, aproximativ 900 sunt vizați de șomajul tehnic, măsură luată de la începutul lunii de către administratorul judiciar al complexului pentru reducerea cheltuielilor. Energeticienii spun, însă, că această măsură s-a aplicat discriminatoriu.

„Am cerut trei zile la toată lumea. Erau 19.000, aproape 20.000 de zile. N-au vrut. [Vorbim de șomajul tehnic?] Da, de șomajul ethnic. Aici, la Mintia, s-au dat 5, 10, 3, 2 (n.r. zile de șomaj tehnic) și a apărut un scandal între salariați”, mai spune un protestatar.

În cadrul CEH lucrează acum 6.500 de persoane la patru exploatări miniere și două termocentrale. Conducerea Complexului Energetic a depus la Ministerul Energiei o solicitare de modificare a ordonanței de urgență 36/2013, astfel încât și CEH să fie înclus pe lista societăților ai căror angajați beneficiază de măsuri de protecție socială în caz de dispobilizări colective. 

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri