Grevă spontană la Primăria Dumbrăviţa

Data publicării:
greva spontana

Cei 42 de angajaţi ai Primăriei Dumbrăviţa au venit la serviciu la ora 08:00, dar nu au muncit. Au decis să intre în grevă spontană pentru că au rămas fără un sfert din leafă. Totul, în condiţiile în care volumul de muncă este tot mai mare, spun funcţionarii.

„Vineri s-au primit salariile şi fiecare a plecat cu buzunarele mai uşoare cu 60 -700 de lei. Am rămas undeva sub 1.000 de lei. Ne descurcăm greu. Avem familii de întreţinut. Nu poţi să faci muncă de calitate şi plata să fie diminuată cu asemenea cuantum”, spune Nicolae Constantin, inspector Primăria Dumbrăviţa.

„Eu am pierdut în jur de 600 de lei. Acum merg acasă cu 908 lei. Este o măsură drastică. Avem un volum de 3 ori peste capacitatea noastră de lucru”, povestește și Azolina Popa, inspector Primăria Dumbrăviţa.

Greva i-a luat prin surprindere pe contribuabilii care au venit să îşi rezolve probleme la primărie.

„Îmi pare rău de ei, sper să îşi rezolve problema să ne rezolvăm şi noi problemele”, spune un localnic.

„Am vrut să îmi plătesc taxele, atât. Nu am ştiut că e grevă. Voi reveni”, a precizat un altul.

Măsura reducerii salariilor funcţionarilor din Primăria Dumbrăviţa a fost impusă de Curtea de Conturi. Inspectorii au descoperit în 2014 că angajaţii au primit sporul de dispozitiv, de 25%, precum şi prima de sărbători ilegal. După două procese cu auditorii, administraţia Dumbrăviţa a pierdut lupta.

„Începând cu 1 ianuarie 2016 a trebuit să dau o decizie cu această diminuare. Altfel aveam eu probleme cu abuz în servicu. Oamenii s-au oprit din lucru şi m-au dat pe mine în judecată pentru decizia pe care am luat-o. Şi au dreptate. Volumul la noi e foarte mare la lucru şi nu poţi să vii pentru 800 – 900 de lei”, admite Victor Malac, primarul Comunei Dumbrăviţa.

Angajaţii spun că nu îşi vor relua activitatea până când măsura prin care salariile lor au fost reduse nu va fi revocată. 

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri