Herculane, furată cu bani de la stat

Data publicării:
herculane follow

„Iosif Armaș a devenit stăpânul stațiunii Herculane după ce a vândut 5, 5 milioane de kilograme de zahăr pe care l-a obținut  în urma unui contract încheiat cu rezervele de stat” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Procurorii DIICOT au descoperit însă că oamenii cheie care l-au ajutat pe Armaș să devalizeze stațiunea sunt fostul director executiv de la Rezervele de stat, Valentin Costea, și jurista instituţiei, Mariana Savu. INTRA NOU!! Concret, directorul rezervelor statului a evitat să înstrăineze activele puse gaj de Armaş în schimbul zahărului. PANA AICI 

„Costea Valentin a reușit să rămână membru al grupării și ulterior ieșirii sale la pensie, prin racolarea și manipularea lui Savu Mariana, determinând-o pe aceasta să îi furnizeze date din interiorul Administraţiei Rezervelor de Stat, date menite să asigure protecția grupării infracționale” - se arată în referatul DIICOT.

Ca să îl potejeze pe Armaș, el și jurista instituţiei, Savu Mariana, le-ar fi pus bețe în roate chiar și anchetatorilor. 

„Savu Mariana (...) a divulgat lui Costea Valentin conţinutul unei adrese a DGA Caraş - Severin, adresată Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, prin care se cereau date nedestinate publicității (...) date pe care inculpata le-a cunoscut datorită atribuţiilor de serviciu”, se arată în același document. 

Doar așa își explică procurorii cum complexul vechi de pe vremea romanilor a ajuns pe mâna omului de afaceri.

Societatea Hercules este o societate care deținea în anul 2001, dată la care demarează activitatea infracțională cercetată circa 50 de imobile în stațiune, imobile care reprezintă care după cum spuneam cele mai importante hoteluri, restaurante, ștranduri din stațiune”, explică Alex Forența,procuror-șef DIICOT Timișoara.

„Vreo 30 de milioane de euro și-a băgat el în banii lui, ce să facă. A ruinat toată stațiunea asta a făcut”, spune un localnic.  

Nimic nu seamănă cu ce era stațiunea Herculane înainte de privatizare, spun istoricii. 

Franz Joseph spune despre această localitate, stațiune balneară că este cea mai frumoasă de pe continent”, adaugă istoricul Adrian Kali.

Săptămâna aceasta procurorii DIICOT și mascații au descins la 16 aderse într-un dosar ce investighează devalizarea stațiunii Herculane din Caraș-Severin. Prejudiciul este estimat la 30 de milioane de euro, iar 6 persoane sunt deja arestate.

Reporter: Vlad Ungar

Operatori: Dan Petcu, George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri