Hunedoara, județul zimbrilor

Data publicării:
zimbrii zoo

Totul face parte dintr-un amplu proiect al World Wildlife Found de repopulare a Carpaților cu zimbrii care să se poată dezvolta în afara captivității. 

„Cei doi zimbri au ajuns la Hunedoara de la două rezervații din Germania. Femela, care are 11 ani, se numește Speki, iar masculul, un exemplar de doi ani, este Ioachim” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

Animalele au ajuns la grădina zoologică de la marginea pădurii Chizid, în urmă cu mai puțin de o săptămână și sunt acum în faza de adaptare.

„Programul de adaptare va fi de aproximativ 1 lună, 2 luni de zile. Au trecut prin mai multe etape de stres, până când se obișnuiesc cu noua locație, cu noua vegetație, cu noul habitat, va trebui să îi supraveghem o perioadă”, spune Aurel Bold, directorul Grădinii Zoologice Hunedoara.

În urmă cu un an, mai mulți zimbri de la rezervațiile din țară au fost eliberați în sălbăticie, în zona Armeniș din județul Caraș Severin. Un spațiu asemănător urmează să fie dat în folosință încă din această tommnă și în apropierea masivului Retezat. Acolo vor fi duși zimbrii care vor făta la grădina zoologică din Hunedoara, în cadrul centrului de reproducere.

„Vorbim de planul mare de reintroducere a zimbrului în mediul natural în România, și sigur că ar fi mult mai ieftin și pentru proiect și mai benefic și pentru zimbri ca ei să fie fătați în România și mutați apoi câțiva kilometri. E foarte important, haideți să ne gândim numai la faptul că pe stema României încă este zimbrul”, adaugă Alexandru Bulacu, reprezentant al World Wildlife Found.

Un astfel de schimb de zimbri a avut loc anul trecut și la rezervația din Hațeg. Un exemplar a fost eliberat la Armeniș, iar în locul său a fost adusă o femelă din Germania.

„Rolul acestei schimbări de femele între noi și rezervația din Germania a fost evitarea consangvinizării. Și se pare că am și reușit, deoarece în ultima perioadă, în luna decembrie, femela adusă din Germania a fătat la noi în rezervație”, completează Radu Crișan, director Romsilva.

Cei doi zimbri sosiți acum la Hunedoara vor putea fi vizitați abia săptămânile viitoare, după ce se va încheia perioada de adaptare. În Europa mai trăiesc acum puțin peste 3.000 de exemplare. România este una dintre cele 9 țări europene în care zimbrul trăiește și în sălbăticie.  

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri