Iluminat inteligent în Caransebeş

Data publicării:
iluminat inteligent


Pe lângă faptul că au un consum redus, pe timpul nopţii corpurile de iluminat îşi reduc consumul cu 40%, după un program prestabilit de echipa de români angajaţi în Olanda.

„Între orele 23.30 şi 4.30 să scădem intensitatea luminoasă. Până în 23.30 au considerat ca fiind ore de vârf plus marjele de eroare. Iar dimineaţa, după 4.30, lumea începe să plece la serviciu”, a spus Ioan Dorca, şeful atelierului de iluminat public.

În 2014 au fost montate 90 de corpuri de iluminat de probă. Pentru că investiţia părea una promiţătoare, anul acesta s-a trecut la implementarea proiectului.

„298 de lămpi sunt în total montate şi reducerea de curent în perioada în care se face dimarea este de 60, 70 la sută. Fluxul luminos în schimb se reduce doar cu 40%. Deci este o lumină uşor pală, de noapte, în perioada în care nu se circulă foarte mult”, a spus Ştefan Gheorghe, directorul serviciului public de întreţinere şi reabilitare.

„Este în folosul nostru, al cetăţenilor, deoarece toate plăţile se fac tot din impozitele pe care le plătim noi”, este de părere un localnic.

De anul viitor, în bază unui nume de utilizator şi a unei parole, angajaţi ai primăriei vor putea controla intensitatea luminii de pe smartphone sau tabletă.

Pentru iluminatul inteligent au fost alocaţi bani din bugetul local. „Investiţia este de 550.000 de lei. În cinci ani şi trei luni de zile este amortizată integral”, a spus Filip Strejariu, viceprimarul oraşului Caransebeş.

Pentru anul 2016, edilul din Caransebeş vrea să atragă fonduri europene pentru a transforma integral iluminatul public în „iluminat inteligent”.  

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri