Instruirea asistenţilor medicali, o necesitate

Data publicării:
ilincariu prima

Exodul din ultimii ani al asistenţilor medicali a făcut ca, în unităţile sanitare din Timiş, să rămână angajaţi cu puţină experienţă. Cursurile de perfecţionare propuse de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Dorel Săndesc, ar fi mai mult decât binevenite, mai ales pentru asistenţii medicali din secţiile de ATI.

”Pacienţii care se adresează acestor servicii provin, de fapt, din toate specialităţile medicale şi, atunci, un asistent medical de terapie intensivă trebuie să fie informat despre tot ce se întâmplă în medicină”, spune Dan Ilincariu, asistent şef la Secţia de ATI, Spitalul Judeţean Timişoara.

Primii care vor simţi beneficiul acestor cursuri vor fi pacienţii. Bolnavii au nevoie de asistenţi bine pregătiţi şi pe care medicii să se poată baza: ”Trebuie făcută bine (treaba - n.r.), pentru că dacă nu faci bine, s-au întâlnit şi cazuri de decese dintr-o greşeală de tipar, în loc să citească CI-contraindicat, ai citit I-indicat, ai luat pastila şi te-ai dus la ... ”, ”Pe vremuri am făcut şcoli tehnic şi de doi-trei ani şi cu practică medicală exact cum fac rezidenţii din ziua de azi, e foarte importantă şcoala şi practica”, ”Ar fi o pierdere de timp să facă atâţia ani, când pot să facă în câteva luni, sigur că da”.

În ultimii doi ani, numărul absolvenţilor de licee sanitare, care au ales să urmeze şi o facultate în domeniu, s-a dublat. Din păcate, asistenţii medicali cu studii superioare nu rămân în ţară din cauza veniturilor mici.

”La un număr de 5-6.000 de medici plecaţi anul trecut şi 12.000 de asistenţi, făcând un calcul, faţă de posibilitatea de-a forma noi, intrăm într-un deficit clar, susţinut şi continuu, care va determina într-un final, nu foarte îndepărtat, colapsul sistemului medical românesc”, ne-a precizat Octavian Creţu, prorectorul UMF „Victor-Babeş" Timişoara.

În Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Timişoara, peste 80% dintre asistenţi au mai puţin de patru ani vechime, iar statisticile se regăsesc şi aproape toate spitalele din Timiş. Medicii spun că este nevoie de cel puţin patru ani experienţă pentru ca un asistent medicală să devină profesionist într-o astfel de secţie.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri