Întâlnire pentru evenimente în siguranță

Data publicării:
intalnire siguranta

Timişoara a fost, în acest sfârșit de săptămână, un punct important în agenda celor care sunt implicaţi în organizarea de evenimente culturale sau sportive. Autorităţi, promoteri de evenimente, patroni de cluburi sau specialişti în măsuri de siguranţă din toată Europa s-au întâlnit în oraşul de pe Bega ca să găsească împreună soluții pentru ca evenimentele cu public să se desfăşoare fără incidente. Printre participanţi s-a aflat şi Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne. Pe toată durata întâlnirii, participanţii au avut în minte tragedia de anul trecut din clubul Colectiv, unde 64 de persoane au murit în urma incendiului. Și nu este singurul incident de acest tip.

Nu doar în România se întâmplă tragedii în cluburi sau la evenimente publice.  Oriunde în lume, atunci când izbucneşte un incediu se instalează panica. Tocmai acest element trebuie ţinut sub control, iar o organizare ca la carte şi un plan bine făcut poate salva vieţi, spun specialiştii englezi în măsuri de siguranţă, prezenți la Timișoara.

„Obiectivul lor, al promoterilor, este să vândă, aceasta este meseria lor. De aceea, eu cred că fiecare eveniment trebuie să aibă o echipă specială în cazul unor incendii.   Iar singura lor datorie să fie verificarea uşilor, să se asigure că funcţionează şi că nu sunt obstrucţionate  înainte de eveniment. Iar pe parcursul evenimentului să monitorizeze totul pentru a se asigura că este sigur”, explică Steve Allen, specialist măsuri de siguranţă, Marea Britanie.

Un alt element care poate curma vieţi este nepăsarea celor care organizează concerte sau alte evenimente. O spun cei care au i-au adus în România pe Madonna și pe Robbie Williams.

 Vom fi mult mai atenţi după Colectiv, ca toată lumea.Ce este ceea ce un promoter de evenimente nu are voie să facă? Să nu-i pese. Din nefericire,  sunt organizatori în România pentru care contează numai să aibă pierderi cât mai mici la un eveniment şi un câştig cât mai mare şi nu le pasă de public”, spune și Guido Janssens, promoter evenimente.

La întâlnirea care a avut loc în acest sfârșit de săptămână la Timișoara nu au lipsit nici autoritățile din România.   Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul  Afacerilor Interne, a anunţat că legislaţia în domeniu va fi simplificată.  

„Se lucrează acum pe legislaţie pentru a o întări şi armoniza. Au spus că au avut şi în Marea Britanie şi la noi este aceeşi problemă, şi a spus-o şi ministrul Tobă, că legislaţia este foarte stufoasă sau că anumite reglementări se regăsesc sparte în diferite legi sau în diferite ordine. Asta este un lucru la care se lucrează să aducem toate aceste lucruri într-o sigură lege”, completează Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul  Afacerilor Interne.

O problemă ridicată de pompieri este lipsa de comunicare. Ei sunt de multe ori înştiinţaţi prea târziu sau chiar deloc, despre organizarea unui eveniment.

„Aş vrea să dau un exemplu, o fostă hală dintr-o fabrică de dinainte de 90 din Timişoara. Aici se organizau concerte la care participau peste 1.000 de oameni, dar acest lucru nu a fost cunoscut de noi. În momentul în care ne-am autosesiza am dispus şi acel eveniment nu a mai avut loc”, a precizat și Lucian Mihoc, inspectorul şef al ISU Banat.

Aceasta a fost prima conferință din România privind siguranța la evenimente de amploare, în condițiile în care țara noastă, această industrie este în plină dezvoltare. Scopul intălnirii a fost acela de a crește nivelul de conștientizare pe probleme de siguranță și sănătate, probleme care tind, de cele mai multe ori, să se piardă printre multe alte lucruri pe care promoterii și organizatorii unor astfel de evenimente le au de rezolvat.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Andrei Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri