Investiţii româneşti, pe bani elveţieni. Sistemul de termoficare şi iluminatul public din Arad vor fi modernizate

Data publicării:
arad prima

Cea mai mare parte din sumă va fi cheltuită pentru modernizarea punctului termic şi al reţelei de distribuţiei a energiei termice din cartierul Aradul Nou. Pentru că se află la cea mai mare distanţă de CET, iar conductele care transportă aici căldura sunt vechi, pierderile în această zonă sunt estimate în prezent la 50%. Este şi motivul pentru care foarte mulţi locatari au ales să renunţe la sistemul centralizat.

”Calitatea serviciilor va creşte pentru că, pe lângă lucrările care se vor face în centrală, vor fi lucrări pe partea de distribuţie, deci toată partea de distribuţie, reţele secundare care alimentează acum imobilele va fi regândită”, afirmă Cornel Bobancu, director CET Hidrocarburi Arad.

”Foarte foarte mult s-a punctat aportul acestor proiecte pentru îmbunătăţirea calităţii din perspectiva indicatorilor de mediu, de protecţia mediului”, spune Gyorgy Attila, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.

”Ăsta este scopul nostru, să avem un sistem din punct de vedere ecologic corespunzător condiţiilor europene şi, pe de altă parte, preţul să fie mai atractiv, cât mai ieftin pentru cetăţenii Aradului”, precizează Bognar Levente, viceprimar Aradului.

- Dacă sistemul va fi mai bun v-ar putea determina să reveniţi la sistemul centralizat? ”Nu cred. Niciodată! Nu. Eu sunt mulţumită cu centrala, cât consum atâta am”, ”Dacă o fi mai puţin, o fi mai puţin! Dacă nu, iacă renunţăm cum renunţă toată lumea, trece la gaz şi iaca aşa!”, spun arădenii.

Tot din bani elveţieni va fi modernizat şi ilumitatul public. Vor fi montaţi stâlpi alimentaţi de panouri fotovoltaice în 70 de parcuri din Arad, pe faleza de pe malul râului Mureş şi pe o parte din centura de nord a oraşului.

- Credeţi că ar fi utilă iluminarea locurilor de joacă? ”Da, cred că ar fi utilă, normal”, - Aţi umblat seara şi e întuneric? ”Da, este bine să fie lumină şi noaptea, mă gândesc”, sună altă opinie.

Conform Primăriei Arad, cel mai probabil lucrările la aceste proiecte vor începe primăvara viitoare. Perioada de execuţie se întinde pe durata a doi ani.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri