Istoria nu are buget la Timişoara 

Data publicării:
buget prima

Peste 600 de metri pătrați din clădirea monument istoric au fost scoşi la vânzare. Primăria nu este, însă, interesată să facă această achiziție și îi îndeamnă pe consilierii locali să nu își exprime dreptul de preemțiune.

Timișorenii nu doar că îi îndeamnă pe edili să cumpere clădirea, ba mai mult și-ar dori ca ea să fie transformată din nou în baie publică turcească, așa cum era în secolul trecut: ”Să devină ce a fost că era frumos şi nu toată lumea are acasă. Era ceva bun. Chiar am citit şi în ziar şi am zis Doamne ajută că îi dă o altă înfăţişare, să arate frumos”, ”Să o cumpărăm să o păstrăm că altfel le distrugem toate. Decât să ajungă la ţigani, mai bine să ajungă la noi”.

Reprezentanții Primăriei Timișoara susțin că bugetul local pe anul 2015 este prea mic pentru a cumpăra această parte a casei istorice. ”Sunt 14.500 de clădiri monument sau aflate în zonele de protecţie ale monumentelor în Timişoara. Este imposibil ca municipiul Timişoara să achiziţioneze toate aceste clădiri. Şi, ca atare, încercăm să ne exercităm dreptul de preeemţiune atunci când şi preţul este unul pe care să ni-l şi permitem din punct de vedere al bugetului local”, a afirmat Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei.

Şi tocmai pentru că patrimoniul Timișoarei ajunge pe mâna unor persoane care le lasă să se degradeze, unii aleși locali ar vrea ca primăria să facă un efort și să cumpere această proprietate.

”Eu cred că în condiţiile în care de ani de zile ne luptăm şi încercăm să redobândim centrul istoric, să ne redobândim clădiri importante din Timişoara şi să nu mai pună stăpânire pe aceste clădiri numai anumite clanuri din Timişoara, e o şansă măcar să începem cu această clădire şi să îmbogăţim patrimoniul municipiului Timişoara”, precizează consilierul local Alfred Simonis.

Experții imobiliari spun că prețul cerut de proprietar este cel corect, adică 1.300 de euro pe metru pătrat. ”În ceea ce priveşte preţul, în Timişoara se tranzacţionează acum la un preţ între 780 şi 800 de euro pe metru pătrat, dar evident acesta este un preţ mai mare, dar este justificat de valoarea clădirii”, precizează Daniel Crainic, reprezentantul unui portal de imobiliare.

În Timișoara, peste 140 de clădiri monument istoric au ajuns în proprietatea unor clanuri de romi. Acestea le-au lăsat pradă timpului sau le-au modificat fațadele. Unii au montat termopane, alţii au construit turnulețe pe acoperişurile imobilelor.

Reporter: Caterina Ledrer
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri