Istoria Timisoarei se pierde sub folii de plastic

Data publicării:
descoperiri

Casa medievală din lemn, descoperită în Piața Sfântul Gheorghe, a fost descompusă de arheologi în șantier iar bucățile mutate la Muzeul Banatului, ca să fie conservate. Dar procesul nu a început. Din luna ianuarie, grinzile vechi de 400 de ani zac pe hol, acoperite doar cu o folie de plastic. Pe zi ce trece, lemnul se degradează și, în curând, o parte din istoria Timișoarei va fi pierdută.

"Toate aceste obiecte trebuie să intre imediat într-un proces de conservare pentru că materialul organica, odată scos din acel mediu în care a stat sute de ani, suferă în proces de transformare, un proces de degradare care de multe ori este ireversibil. Am făcut hârtii și cu asta s-a terminat totul. Și, din păcate, se vor termina și aceste vestigii unice în muzeografia, nu numai națională, ci și muzeografia centrală și sud-est europeană.", spune prof. dr. Florin Drașovean, arheolog.

Arheologii care au muncit în Piața Sfântul Gheorghe spun că descoperirile făcute sunt extrem de importante pentru cunoșterea trecutului Timișoarei. Numai că, fără fonduri și un spațiu propice de lucru, acestea vor dispărea: „Astea erau foarte solide, îmi amintesc, erau opt deţinuţi care le cărau. Şi acum sunt foarte grele."
Conservarea casei medievale costă aproximativ 2.000 de euro, bani pe care autoritățile locale spun că nu îi au deocamdată”.

„Primăria Timişoara încearcă să găsească fondurile necesare pentru conservarea, punerea în valoare şi restaurarea vestigiilor descoperite în Piaţa Sfântul Gheorghe", precizează Alina Pintilie, purtător de cuvânt Primăria Timișoara.

Tot în pericol de distrugere sunt și vestigiile care au rămas în șantierul din Piața Sfântu Gheorghe. Zidurile bisericii iezuite, cele ale giaminei turcești și fundația minaretului, datate la începutul secolului al XVI - lea, au și ele nevoie urgentă de conservare. Între cărămizile vechi de sute de ani au început să crească buruieni, iar expunerea la intemperii grăbește procesul de degradare. Până acum, autoritățile nu au putut decât să promită că descoperirile din Piața Sfântul Gheorghe vor fi puse în valoare. Rămâne de vazut și când ...

reporter: Caterina Ledrer
operator: Adrian Ionescu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri