James Bluemel răspunde criticilor la Timișoara. Documentarul ”The Romanians are Coming” a născut controverse

Data publicării:
bluemel prima

Seria de televiziune ”The Romanians are Coming”, difuzată de Channel 4, în Marea Britanie, a creat controverse și reacții în rândul românilor care-și duc traiul in Anglia. Publicul din România a avut deja acces la primele 3 părți ale documentarului, în cadrul Open Documentay Session, ce are loc la Timișoara.

”Vii în România, o țară mare, călătorești, cunoști oameni. Probabil pe unii i-am ratat, iar pe alții doar i-am văzut, însă cei pe care i-am cunoscut, am vrut să apară din motive oneste. Nu am fost interesat de delicvență. Există o linie a moralei și eu vreau să stau în fața acestei linii”, spune James Bluemel, realizator "The Romanians are Coming".

Personajul narator este Petru Alexandru Fechete, un tânăr rom, care vorbește despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut. Cei mai mulți dintre ei contribuie la prosperitatea economiei britanice. Difuzarea seriei "Romanians Are Coming" a dus la demonstrații în fața sediului televiziunii britanice, implicarea ambasadei României și replici de anvergură în media din țara noastră.

”Obiectivul principal al acestei serii a fost să îmbrace frica britanicilor și ca să faci asta trebuie să pui chipul uman în acea frică. Apoi trebuie să te asiguri că oamenilor le place și se uită”, afirmă James Bluemel.

La proiectia seriei a participat cunoscutul regizor Florin Iepan care l-a încurajat pe Bluemel să mai facă o nouă serie, dar cu o abordare diferită.

”Am încercat să îl conving să facă o nouă serie de televiziune, ”Some romanians are not coming”, despre românii care nu au de gând să se mute în Marea Britanie și mi-a zis că nu are nicio șansă, iar într-un fel are dreptate. Media occidentală nu se ocupă de PR-ul României. Pe ei îi interesează spectatorul din țara respectivă. Șansele ca noi să schimbăm imaginea noastră este să schimbăm realitățile de aici”, spune Florin Iepan, regizor.

În această seară, în cadrul Open Documentary Session, va fi proiectată integral seria “The Romanians are coming”. Proiecţia, care va avea loc la Centrul cultural Ambasada, va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri, în prezența realizatorului.

Replică la documentarul Channel 4: Poveștile de succes ale unor români din Marea Britanie 

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri