La Curtea de Apel din Timișoara a fost înființat un centru de informare 

Data publicării:
chiosc discordie

Judecătorii spun că astfel încearcă să vină în ajutorul oamenilor simpli, care se pierd pe coridoarele instituției. Modelula fost preluat din țări din Occident, unde este aplicat deja cu succes. Pe de altă parte, avocații îi acuză de concurență neloială pe mediatorii implicați în proiect și susțin că vor sesiza Consiliul Superior al Magistraturii.

Rând pe rând, 22 de mediatori și 12 studenți la Drept le stau zilnic, gratuit la dispoziție celor care au o problemă juridică și nu știu cui să se adreseze. Cele mai frecvente cazuri, spun mediatorii, sunt de succesiuni și violență în familie.

„Rolul acestui birou este de a oferi un minim de informație juridică pentru cetățenii care au problemă juridică, neînțelegându-le și neapelând la un avocat sa la un mediator caută practic o cale de rezolvare. Este o premieră la nivel național, însă la nivel european nu este deloc o premieră”, explică Cristian Pup, judecător la Curtea de Apel Timișoara.

Oamenii sunt încântați de noul seriviciu gratuit. În plus, spun că acum nu mai trebuie să umble dezorientați pe coridoare sau să bată la uși greșite. 

„Normal că vin fel și fel de oameni și trebuie să apeleze undeva, dacă se duce la un avocat categoric îl pune la plată. Aici, cred că este gratuit, da. Eu zic că este o idee foarte bună”, spune un timișorean.

De cealaltă parte, avocații spun că e concurență neloială pentru că pierd clienți.

„Nu este binevenită pentru că de la dirijarea unui client de la plata unei taxe se va ajunge inevitabil și la dirijarea de clienți. Mediatorul este mai versat si poate să ofere consultanță juridică. Ar putea sa ne facă o concurență neloială”, spune Valeriu Răuță ,decanul Baroului Timiș.

„Se așteaptă să se ia o măsură a CSM, dar magistratul care a propus acțiunea în asemenea incintă este dovada clară a lipsei de profesionalism”, adaugă Carmen Obârșanu, avocat.

Reprezentanții Curții de Apel din Timișoara spun că i-au invitat și pe avocați să facă voluntariat la biroul de informare, dar aceștia au refuzat.

Reporter: Vlad Ungar

Operatori: Adrian Ionescu, Andrei Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri