La Văliug, ca în Alpi

Data publicării:
valiug

Zona de la poalele munților Semenic, de pe malul lacului Văliug, e destinația pe care, an de an, sute de oameni din vestul țării o aleg pentru vacanțele de iarnă. Au munte, apă și o pârtie pe care se pot relaxa în voie. Totul la doar două ore de Timișoara.

„E foarte greu, durează destul de mult, și-ar trebui să te ajute o persoană care e mai mare și care știe. Și tot timpul când ești pe zăpadă trebuie să lași puțin aici că dacă nu, vine zăpada și gata”, spune o tânără care se dă cu placa de snowboard.

E lecția pe care o învață la Văliug toți cei care urcă pentru prima dată pe snowboard. Pârtia însă e numai bună și pentru pasionații de ski.

„Tot timpul trebuie să stau în față aplecat, nu mă las pe spate. Cum m-am lăsat pe spate, nu mă mai ascultă skiurile. Ele trebuie să asculte de mine, nu eu de ele, da”, spune un alt turist.

„Primii pași e obișnuirea cu skiul, să învețe să controleze skiul, să învețe să controleze mișcarea, să se obișnuiască cu zăpada”, explică Ștefan Orlando, profesor de sport. 

Până în urmă cu patru ani, Văliugul era doar un sat de munte. Acum însă e o stațiune în toată regula, după investițiile în infrastructură și în pensiunile și hotelurile din zonă. Acum, cu greu trece un weekend la Văliug în care să găsești locuri libere. 

„Am vrut să fac un pilot să văd dacă la altitudinea asta de 700 de metri reușim să ținem înzăpezită pârtia toată iarna. Pilotul ăsta se deovedește că funcționează deja de patru ani. Atunci există această dinamică de tineri care vin să se distreze”, adaugă Ioan Popa, dezvoltator. 

„Chiar dacă temperaturile au puțin sub 0 grade, sute de oameni skiază în aceste zile pe pârtia de la Văliug” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

E și singurul din județul Caraș-Severin, unde, momentan, pasionații sporturilor de iarnă se pot bucura de zăpadă.

„Super, e cea mai tare pârtie. [De ce-i tare?] E prea tare zăpada, e moale”, spune un alt tânăr.

„Am venit să skiez, am venit să practic sportul ăsta numit ski alpin, un sport foarte frumos, e sportul rege în sezonul de iarnă”, povestește un alt turist prezent pe pârtie.

În zona Văliug sunt peste o mie de locuri de cazare, de la cabane și pensiuni, până la hoteluri de trei sau chiar patru stele. Pentru un weekend la ski în Caraș-Severin o familie  trebuie să scoată din buzunar în jur de 600 de lei.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Adrian Ionescu

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri