Laborator unic în România, la Timișoara

Data publicării:
laborator unic

Înainte să lucreze pe pacienți, studenții de la facultatea de Medicină Dentară învățau meserie cu ajutorul unor mulaje vechi de aproape patru decenii.

„Mulajele pe care studenții făceau practică au fost înlocuite cu simulatoare de acest fel care reproduc în proporție de 90% aparatura oricărui cabinet stomatologic” - Angela Novăcescu, reporter Digi24 Timișoara.

„Piesele sunt dotate cu lumină, de apă și de aer. Singura chestie care lipsește, și este în mod normal, este saliva”, spune un student.

„Aceste simulatoare ne ajută să dobândim capacitatea de a lucra în stagiile preclinice, iar apoi, cu siguranță vom fi mult mai pregătiți să lucrăm și pe pacienți”, povestește o colegă.

„Este un mare avantaj pentru studenții din anul III pentru că pot vizualiza pe monitoarele pe care le vedeți, pot vizualiza preparațiile, astfel încât să nu trebuiască să meargă în față și să își părăsească locurile”, explică un medic rezident.

Laboratorul de simulatoare este dotat cu 24 de replici ale unor scaune stomatologice dotate cu manechine, pe care studenţii pot învăţa cum se fac intervenţiile stomatologice.

„Simulează aproape perfect situația de lucru pe un pacient viu. Nicio facultate din România nu are un laborator de o astfel de dimensiune și dotare care să permită lucrul cu trei grupe simultan”, admite Emanuel Bratu, șef Departamentul III Protetică Dentară.

Dotarea laboratorului unic în ţară a costat 130.000 de euro, bani din bugetul universității.

„În toată podeaua e o tubulatură prin care vine apă, aer, exact ca în condiții reale. Investiția în educația colegilor noștri mai mici valorează mult mai mult”, precizează Marius Raica, rectorul Universității de Medicină „Victor Babeș”.

Universitatea „Victor Babeş” din Timişoara dă, anual, 130 de absolvenţi de Medicină Dentară.

Reporter: Angela Novăcescu

Operator: Dan Șoșdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri