Lanț uman pentru Cetatea Aradului. Oamenii cer transformarea fortificației în obiectiv civil

Data publicării:
lant uman

Terminată în 1783, Cetatea Aradului ocupă 85 de hectare şi este amplasată la nici un kilometru de centrul Aradului. Fortificaţia are un sistem de apărare în stil Vauban, la fel ca şi Cetatea Alba Carolina de la Alba Iulia. Spre deosebire de Cetatea Unirii însă, din Cetatea Aradului armata nu a plecat niciodată.

”Asociaţia noastră şi-a propus ca să aducă în conştiinţa arădenilor cetatea, pentru că am observat, în urma unor studii, că cetăţenii Aradului consideră cetatea chiar în afara Aradului”, afirmă Alexandru Nagy, organizator.

”Fiecare sigur că priveşte demersul nostru cum şi-l doreşte. Noi ni-l dorim de la cetăţeni înspre cetăţenii Aradului”, spune și Petru Dima, organizator.

Cei peste 500 de arădeni care au venit să formeze lanţul uman în jurul cetăţii speră ca autorităţile să facă demersurile cât mai repede pentru ca aceasta să fie transformată în obiectiv turistic: - Crezi că arădenii ar avea de câştigat dacă ar avea cetatea în patrimoniul oraşului? ”Foarte mult! Pentru că o să fie un loc de agrement pentru toţi oamenii, în special cei de la oraş şi o să fie mai mult spaţiu verde”, ”Mesajul este unul destul de clar: suntem cetăţeni fără cetate!”, - Şi crezi că cetatea ne-ar aduce un plus în Arad? ”Desigur!”

Asociaţia care a organizat acţiunea în jurul Cetăţii Aradului a demarat şi o campanie de strângere de semnături în vederea sensibilizării factorilor de decizie care pot schimba soarta fortificaţiei. Membrii asociaţiei cred că nu ar trebui ratată şansa unor fonduri europene care pot fi investite în următorii ani pentru trasformarea cetăţii.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri