Lanurile dezamăgirii în județul Timiş, după ploile din ultima perioadă

Data publicării:
lanuri prima

La Cărpiniș, în judeţul Timiş, Samson Popescu a cultivat grâu pe 100 de hectare. Spera la un profit pe măsură. Vremea capricioasă din ultimele luni însă i-a afectat iremediabil recolta. Agricultorul susţine că profitul său va fi acum mai mic cu 30% faţă de anul trecut: ”Anul acesta a fost un an atipic. Un an ca acesta se petrece odată la 10 ani. Un proverb spune că dacă Dumnezeu vrea să pedepsească un popor îi dă ploaie la seceriș”.

Iar ploile au afectat nu doar cantitatea de grâul recoltat, ci şi calitatea sa. Şi pentru că boabele nu sunt pe placul cumpărătorilor, şi sumele pe care le primesc agricultorii scad. De exemplu, într-un an bun, Samson popescu obţinea 1.000 de lei la hectar. Acum speră să primească în jur de 200 de lei.

”La fiecare ploaie grâul a pierdut din calități, s-a depreciat din punct de vedere al panificației. A scăzut masa hectolitrică, a scăzut procentul de gluten din bob, au început să apară boabe încolțite care face ca acest grâu să fie declasificat”, spune Samson Popescu.

Lângă Timișoara, lanurile de grâu au rămas netreiarate. Ploile și vijeliile din ultima perioadă au culcat grâul la pământ. Iar din cauza umidității, acesta a început să încolțească sau chiar să mucegăiască. Totodată, orice ploaie înseamnă pagube și mai mari pentru agricultori, deoarece întârzie recoltarea.

În aceste condiţii, cei care cultivă cereale speră să recupereze macar o parte din pagubă de la asiguratori.

”Ne-au fost afectate în jur de 300-350 de hectare din suprafața totală de 1.000 de hectare cultivată, am reușit jumătate să recoltăm. 30 -35% a scăzut producția față de anul trecut, încercăm să obținem și de la asiguratori ceva”, anunță Mircea Petroman, inginer agricol.

70.000 de hectare de grâu au fost afectate de vremea rea. Adică jumătate din suprafața totală cultivată în județul Timiș. Iar ceea ce se anunța o producție record este acum o dezamăgire. O recunosc şi reprezentanții Direcției Agricole Timiș.

”Ultimele ploi au afectat aproape 50% din suprafață. Să zicem că un 53% din suprafața cultivată a fost recoltată înainte de ploi, apoi depozitată. S-a estimat o producție foarte mare anul acesta, pot să spun neașteptat de bună, dar după ploile din ultimele săptămâni, au fost probleme”, ne-a declarat Ionică Prohab, directorul Direcţiei Agricole Timiş.

În ultima lună, în judeţul Timiş, cantităţile de precipitaţii au depăşit 90 de l/mp, cu 40 de l/mp peste normalul acestei perioade.

reporter: Corina Sfia
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri