Laserul de la Măgurele, testat cu cristale de la Timișoara

Data publicării:
cristale

”Este un cristal de siliciu multicristalin pe care îl vom folosi pentru experimentele produse pentru laserul de la Măgurele”. Daniel Vizman a studiat fizica în Germania și a ales să se întoarcă în România ca să crească minerale la Universitatea de Vest. În laboratorul de la Timișoara produce, acum, cristale pentru cel mai mare laser din Europa.

”Proiectul pe care îl avem cu cei de la Măgurele presupune proiectarea unor experimente, care evident de ceea ce știm noi să facem aici în Timișoara, adică creșterea cristalelor”, spune profesorul Daniel Vizman, de la Universitatea de Vest Timişoara.

Între 10 și 15 minerale vor fi folosite la testarea laserului de la Măgurele. Cristalele sunt create cu ajutorul unui aparat special în laboratorul de la Universitatea de Vest. ”De două zile a fost nevoie pentru a crește acest cristal folosit în proiectul de la Măgurele”, precizează Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Cei care se ocupă de cel mai mare laser din Europa sunt încântați de colaborarea cu laboratorul de cristale de la Timișoara. ”Participarea cercetătorilor de la Timișoara este extrem de importantă și în context national și în context științific. Universitatea de Vest din Timișoara constituie cel mai activ grup din țară”, ne-a declarat Nicolae Zamfir manager proiect Măgurele.

Până la proiectul european al laserului de la Măgurele, în laboratorul din Timișoara se lucra doar pentru Occident. ”Principalii beneficiari au fost institute de cercetare din Germania, din Franța”, ne-a declarat Mădălin Bunoiu, prorectorul Universității de Vest din Timişoara.

Aparatul de la Universitatea de Vest în care se cresc cristale a costat trei sute de mii de euro. Un metru cub de cristal poate ajunge și la o sută de mii de euro.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri