Lebada de vară amână plecarea spre țările calde

Data publicării:
lebede deva

Pescarii care l-au observat în ultimele luni, spun că s-au obișnuit cu ele și chiar speră ca păsările, ocrotite de lege,  să rămână în România.     

Încă din timpul verii, lebedele albe au fost atracția principală a celor care au ieșit la iarbă verde în apropierea Devei. Și-au făcut cuiburi nu doar pe bălțile cu stuf și papură, ci și pe ape curgătoare.

„Și-am văzut și lebede și gri la pene, nu îs numai de astea albe. [Sunt frumoase? Vă plac?] Da, dar nu se știe cât o să trăiască. [Au și pui? Ați văzut pui?] Nu, pui n-am văzut. Dar cum biotopul e foarte bun, poate o să fie și cu pui”, povestește un pescar.

„În general sunt obișnuite cu factorul uman, și pentru ele importantă este acum acumularea de rezerve care să le permită zborul lung”, explică Ion Ciobotea, specialist AJVPS Hunedoara.

Lebedele au fost văzute în județul Hunedoara pe o rază de 40 de kilometri, în zona orașelor Călan și Orăștie.

„Vreo opt, sau nouă, sau zece. [Și se mută de pe o baltă pe alta, am înțeles]. Da, da. [Credeți că o să rămână aici? Să se aclimatizeze în România?] Să sperăm că rămân aici, că e foarte frumos”, spune un alt pescar.

„Nouă bucăți or fost aici pe baltă. Eu acum vin a treia oară aici și am prieteni care vin mai des și ei zic că îs mai mereu aici, nu știu cum, e un fenomen, chiar n-am văzut aici în zonă lebede, am văzut prin Olanda, Germania, dar aici nu...”, adaugă un altul.

Lebăda de vară, spun specialiștii, este cea mai mare specie care tranzitează țara noastră în zborul ei spre zonele calde. păsările ajung în România în luna martie și pleacă de obicei în noiembrie.

„Toamna destul de calmă de până acum justifică prezența lor aici. [E posibil ca vreunele dintre ele, sau chiar toate, să nu mai plece deloc?] Nu, marea majoritate vor pleca. Poate de boală, sau simțind ele că urmează o iarnă blândă, e posibil să rămână, dar nu contăm pe așa ceva”, precizează Ion Ciobotea, specialist AJVPS Hunedoara.

Cele zece lebede de vară urmează, susțin specialiștii, să-și continue zborul în zilele următoare, odată cu scăderea temperaturilor. Ele se vor îndrepta spre malul Mării Mediterane. Cel mai probabil, se vor întoarce lângă Deva în primăvară.

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri