Lecții practice de aviaţie, la liceu

Data publicării:
aviatie prima

”Sunt niște coliere în interiorul ăstuia. Și acesta ce-i? Acesta este rezervorul de ulei”. Avantajul orelor de practică sunt numeroase pentru elevii celor două clase de tehnicieni în aviație de la Liceul Energetic. Ei au ocazia să vadă cu ochii lor din ce e compusă o aeronavă.

”Elicea care are patru pale, este din aluminiu, aceștia sunt cei doi cilindri, fiecare cilindru are două bujii, pe față și pe spate, sunt alimentate de către cele două magnetouri”. Pe unii dintre elevi, mecanicii de la Aeroportul Cioca i-au convins să meargă mai departe cu meseria de tehnician în aviație.

Octavian Jurca s-a înscris în această clasă îndrumat de părinții săi și după ce a deprins câteva noțiuni teoretice este convins că vrea să urmeze această meserie.”Este interesant pentru că nu ai ocazia să vezi așa ceva în fiecare zi. Până acum am făcut numai baza mecanicii și electronică, iar de la anul o să începem cu aerodinamică și termodinamică”, - Mergi mai departe pe meseria asta? ”Da, asta aș vrea”, ne spune Octavian Jurca.


”După liceu pot urma Institutul Aeronautic de la București și pot să devină ingneri acolo, acesta fiind următorul pas pentru tehnicieni. Sunt șanse destul de mari având în vedere că au apărut deja avioanele private, la care ți se cere doar obținerea licenței pentru aeronava respectivă”, precizează Tiberiu Datcu, director tehnic Aeroportul Cioca.

Lecţia practică a fost completată pentru elevi şi de un zbor cu avionul utilitar: ”Am avut ocazia să zburăm cu avionul”, - Și cum a fost? ”Plăcut. Mi-a fost puțin frică, am fost pentru prima dată cu avionul”, ”O senzație plăcută, pentru prima oară pentru mine și pentru mai mulți colegi, foarte frumos și o experiență foarte plăcută”.

Cele două clase de tehnicieni în aviație au fost înființate în urmă cu un an, iar la această specializare sunt înscriși aproape 40 de elevi. Partea practică durează două săptămâni, perioadă în care elevii pot exersa timp de patru ore pe zi.

reporter: Raluca Popa
operator: Adrian Hrișcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri