Liceu de Nobel. Herta Muller și Stefan Hell au studiat la „Nikolaus Lenau", în Timișoara 

Data publicării:
liceu de nobel prima

La aflarea veștii că în băncile Liceului Teoretic ”Nikolaus Lenau” din Timișoara a stat un alt laureat Nobel, actualii elevi au fost extrem de încântați: ”Mă simt mult mai bine în această școală, decât dacă eram în alte școli”, ”M-a impresionat faptul că suntem singura școală din lume care are doi foști elevi care au luat premiul Nobel”. ”Sunt mândră, bineînțeles, că învăț în aceeași școală”.

Elevii Liceului ”Nikolaus Lenau” din Timișoara o au drept exemplu pe Herta Muller, laureata premiului Nobel în 2009, în cinstea căreia a fost montată o placă din marmură chiar la intrarea în liceu. Conducerea instituției are de gând să facă un gest asemănător și în cazul lui Stefan Hell.

Oxana Grossek este elevă în clasa a XII-a la Liceul „Nikolaus Lenau" din Timișora. Deși învață aproape toate materiile în limba germană, în primăvara acestui an a obțiut premiul I la olimpiada internațională de Limba și Literatura Română. Tânăra susține că modul interactiv de predare de la clasă a fost cheia succesului: ”Am rămas surprinsă cât de multe feluri de a preda există. Sunt mai practice, se pune mai puțin accent pe dictat si lucrat acasă, și mai mult pe ore interactive”.

După terminarea liceului, Oxana vrea să studieze psihologia. În Anglia. Însă este hotărâtă să se întoarcă în ţară după ce termină facultatea.

Reprezentanţii liceului german din Timişoara spun că, în fiecare an, numeroși elevi obțin rezultate foarte bune la concursurile naționale. Codruța Petrașcu, profesor de chimie în cadrul Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau" din Timișoara, afirmă că ”La noi în școală sunt copii foarte harnici, foarte silitori și sunt conștienți că după ce pleacă din această școală li se deschid multe uși, cu limba germană, engleză, franceză, spaniolă, cu cursuri și ore foarte interesante pentru ei”.

”La faza națională au participat peste zece elevi, am obținut și premii și în fiecare an participăm la olimpiada de limba germană maternă cu rezultate foarte bune”, ne-a declarat Elena Wolf, directorul liceului.

Unii elevi sunt înscriși în clase speciale, unde predau profesori din străinătate. ”În momentul actual noi colaborăm foarte bine cu profesorii din Germania care pregătesc elevi pentru Bacalaureatul German”, precizează Diana Popoviciu, directorul adjunct al liceului.

Performanțele mari ale liceului se bat însă cap în cap cu conditiile în care învață elevii acestei școli. Clădirea în care funcționează liceul este în reparații de peste doi ani. Până la finalizarea lucrărilor, pe coridoarele unităţii de invatamant sunt montate geamuri improvizate, pereții au tencuiala distrusă, iar toaletele sunt degradate.

Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ştefăniţă / Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri