Listele electorale, tipărite în primării. Ce spun edilii timișeni

Data publicării:
liste primar

Alin Hîldan este secretarul primăriei din comuna timişeană Becicherecu Mic. Este cel în sarcina căruia cade tipărirea listelor electorale pentru scrutinul din 25 mai: ”Secretarul primăriei din Becicherecu Mic este sensibil din două puncte de vedere, în primul rând, autorităţile publice primarii, consiliul local nu sunt autorizate ca operatori de date cu character personal şi, în al doilea rând, vorbim despre persoane care nu sunt specializate să opereze aceste date”.

”Primarii sunt cei care tipăresc listele electorale. Dacă până acum erau făcute de colegii de la Evidenţa Populaţiei, începând din acest process electoral primarii sunt cei care fac aceste liste electorale”, ne-a precizat Eugen Dogariu, prefectul judeţului Timiş.

Mai mult, pe lângă problema personalului care nu este specializat, reprezentaţii autorităţilor publice pot fi acuzaţi că sunt părtinitori faţă de unele partide politice. ”Noi, ca functionari publici care lucrăm cu aceste legi, putem pica in sfera celaltă, că favorizăm anumite partide”, afirmă Alin Hîldan.

”Nu poţi să pui pe oricine să completeze în listele electorale şi, din cauza salariilor foarte mici, oamenii bine pregătiţi fug de primărie, nimeni nu vrea să se angajeze aici”, afirmă Cornel Toma, primarul comunei Pesac.

”Nu am fi avut nevoie de noi responsabilităţi în condiţiile în care suntem deficitari la capitolul angajaţi în primării şi mai mult suntem îngrădiţi în ceea ce priveşte angajările”, spune și Cornel Dumitraş, primarul comunei Periam

Sunt şi edili care cred că tipărirea listelor electorale nu va fi o problemă. ”Noi doar accesăm o bază de date din care extragem şi le tipărim deci posibilitatea de greşeală nu există”, ne-a declarat Ioan Sorincău, primarul comunei Moşniţa Nouă.

Conform noului regulamentului electoral, listele electorale permanente sunt tipărite de primari în două exemplare şi cu cuprind numele alegătorului, codul numeric personal, domiciliul, seria şi numărul actului de identitate, dar şi date despre circumscripţia electorală.

reporter: Sorina Covlea
operator: Adrian Hrişcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri