Locomotive de patrimoniu, exportate ilegal. Experții, reținuți pentru mărturie mincinoasă și fals intelectual

Data publicării:
locomotive prima

Un cetăţean austriac ar fi obţinut, prin firma sa, de la Direcţiile Judeţene de Cultură Hunedoara şi Cluj, avize de export pentru șase locomotive. Cu aceste acte, patronul ar fi trimis locomotivele în Austria, deşi două dintre ele, fabricate în 1908, fac parte din patrimoniul naţional al României. Prejudiciul în acest caz a fost estimat la aproape 160.000 de euro.

Cetăţeanul austriac a fost condamnat inițial la un an şi 11 luni de închisoare, după care a fost achitat. Ieri, însă, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva au coordonat mai multe percheziţii domiciliare în Bucureşti şi Slobozia, în urma cărora au fost ridicate 450 de plăcuţe de identificare ale unor locomotive şi vagoane de epocă. De asemenea, au fost ridicate şi mai multe documente din arhiva Ministerului Transporturilor.

Cei doi suspecţi reţinuţi aseară vor ajunge în faţa magistraţilor cu propunerea de arestare preventivă. Între timp, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din cadrul Ministerului Culturii a propus retragerea atestatului de expert în cazul celor doi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri