Loviţi de inundaţii şi birocraţie. Societăţile de asigurări cer adeverinţă de la meteorologi că a fost cod roșu

Data publicării:
asigurari prima 1

”Uitați, ieri am fost la firmă cu nepotul. Uitați (arată cum se sfărâmă la colțuri tencuiala - n.r.)”. Un afluent al râului Bârzava, Moravița, a provocat pagube pe care acum oamenii încearcă să le acopere cu polițele de asigurări. În localitatea Șemlacu Mare, casa Anicai Aioana este pe punctul de a se prăbuși. Locuiește aici de mai bine de 50 de ani, iar locuința și-a asigurat-o anul trecut la o firmă din Timișoara.

- Ce acte vi s-au cerut? ”Mi s-a cerut copie după buletinul de identitate, contractul casei, adeverințele că a fost cod roșu. Acolo trebuia să plătim 80 de lei”, spune Anica Aioana. Iar drumurile nu au fost scurte pentru bătrână și nepotul ei. Trei zile au umblat pentru a completa dosarul cerut de societatea de asigurare.

”A fost 80 de lei adeverința, trebuia să mergem în toată Timișoara să găsim unde. Nu ne-au ajutat cu nimic. Două, trei zile am umblat la Primărie, la INM, iar la ei la sediu”, precizează Bogdan Muntean, nepotul bătrânei. 

”Eu m-am apucat de lucru să îmi fac casa, nu pot să stau după asigurări”. Plimbat pe la toate ghișeele ca să demonstreze că a fost cod roşu de inundaţii în judetul Timiş a fost şi Viorel Covașă: ”Mi se pare ciudat pentru că toate televiziunile anunțau codul roșu. Pentru ce să mai umble omul să se ducă până acolo, să îi dea o hârtie, să plătească o anumită sumă, să vină înapoi. Sunt bătrâni care nu au mașină, nu cunosc orașul și să se ducă cu un taxi sau să se ducă să umble, nu le ajunge pensia”.

Mulţi dintre cei cărora le-au fost avariate casele nu au încotro. Trebuie să aştepte banii de la asiguratori, ca sa-şi poată renova locuinţele. ”Pagubele sunt că e terminată casa, nu se mai poate face nimic. E complet distrusă, nu am estimat un preț. Am fost la asigurator, am dus actele de la primărie, hârtii și mi s-a spus că o să vină luni sau marți pentru evaluare”.

Angajaţii firmelor de asigurări spun că nu-i pot despăgubi pe sinistraţi dacă nu au adeverința care să demonstreze fenomenele meteo: ”Colegul care va fi de serviciu în ziua respectivă, îi face o adresă în scris cu care se va prezenta la Institutul de Meteorologie. Dumnealor îi dau un răspuns cu privire la evenimentul care a avut loc în data respectivă și cu acela reveniți la noi”.

Reprezentanții Centrului Meteo Regional Banat Crişana confirmă că firmele de asigurări solicita astfel de adeverințe. ”Cetăţenii sunt obligaţi pe cont propriu să contacteze Administraţia Naţională de Meteorologie”, spune Silviu Bratu, meteorolog previzionist. - De cine sunt trimişi ei? ”De asiguratori”.

Peste 36 de gospodării din Gătaia şi Şemlacu Mare sunt asigurate din cele 150 afectate de inundațiile de săptămâna trecută.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Viorel Jiva
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri