Mănușile chirurgicale pudrate, un pericol 

Data publicării:
manusi pericol

Motivul? Folosirea lor creşte riscul infecțiilor, îi împiedică pe pacienţi să se recupereze mai repede post operator, iar medicii se pot alege cu iritaţii sau pot dezvolta diverse alergii. Studiul de caz care a scos la iveală aceste riscuri, dar şi petiţia vor fi trimise reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii.

„Talcul din interiorul mănuşii respective, vedeţi urmele de pe piele? La prima vedere spui „că sunt nişte firişoare de talc”, ei bine, dar aceste firişoare de talc pot să conteze”, explică George Țăranu, medic primar chirurgie vasculară.

Chirurgul George Ţăranu este unul din medicii care a avut o reacţie adversă de la pudra de talc, care l-a împiedicat să opereze timp de trei săptămâni.

„Am făcut un episod de dermatită, care s-a dovedit a fi din cauza folosirii mănuşilor cu talc. Mai exact, în momentul în care am încetat să le folosesc, simptomatologia s-a ameliorat, am făcut un consult, am urmat un tratament, dar faptul că trei săptămâni nu am folosit mănuşile respective a dus la ameliorarea clară a simptomatologiei”, continuă Dr. Georgel Ţăranu, medic primar chirurgie vasculară.

„Mănuşile acestea pudrate ele nu conţin doar talc, conţin diverse alte substanţe, şi aceste substanţe. Este dovedit în  literatură, în o grămadă de studii care s-au făcut mai de mult, că provoacă reacţii adverse, alergii, adeverenţe, conjuctivite, deci, practic, provoacă tot felul de boli suplimentare”, susține prof. dr. Mihai Ionac iniţiatorul petiţiei.

Pacienţii au şi ei de suferit din cauza pudrei de pe mănuşile chirurgicale folosite de medici, mai ales dacă acestea se pup în timpul unei intervenţii chirurgicale.

„[Dumneavoastră aţi accepta să fiţi consultat cu astfel de mănuşi?] Nu, aş accepta cu cele normale. E mai sănătos şi cred că şi mai igienic”, spune un pacient.

„Nu, nu bineînţeles că nu. Fără talc ar fi ok”, adaugă un altul.

„Aş prefera fără talc, că sunt mai sigure şi nu sunt aşa riscuri mari”, este de părere un alt pacient.

„În străinătate, mănuşile cu talc au fost uitate de mult. În Germania, spre exemplu, nu se mai folosesc de 20 de ani, iar în Statele Unite ale Americii au fost interzise în mai multe spitale” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.

Pentru a aduce spitalul cât mai aproape de standardele europene, specialiştii de la Clinica de Chirurgie Vasculară din Timișoara au realizat un studiu legat de efectele negative ale utilizării mănușilor pudrate.

„Lansarea petiţiei „Opriţi utilizarea mănuşilor cu talc”se doreşte a fi o campanie de informare, atât pentru medici cât şi pentru pacienţi. Vrem să spunem că, dacă au de ales, atât pacienţii, cât şi medicii, să intre în contact cu mănuşile chirurgicale, să aleagă mănuşile fără talc”, explică Mircea Popiţiumedic rezident la Clinica de Chirurgie Vasculară.

În doar trei zile de la publicarea pe internet, petiţia a strâns deja peste 110 semnături de la medici şi pacienți. Rezultatele petiţiei, cât şi studiul de caz care stă la baza ei vor fi trimise Ministerului Sănătăţii, în luna august.

Reporter: Mihaela Crețu

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri