„Maşina de spălat bani”, creată la Timişoara

Data publicării:
masina spalat bani


„Banii se fixează pe cant aşa după cum se poate vedea aici. Se închide casa de bani”, povestește Remi Rădulescu, inginer.

Odată închisă cutia, pornesc razele UV ce distrug bacteriile de pe bancnotele şi monedele puse la spălat. Ideea i-a venit lui Remi Rădulescu, un inginer cu 15 premii la Solonul Invenţii şi Inovaţii de la Geneva după ce a descoperit că strănută ori de câte ori numără banii.

„O maşină de spălat bani legală şi inovativă. Am conceput acest sistem pentru a elimina bacterii, virusuri şi alte microorganisme. Pe o bancnotă de plastic mai nouă sunt în jur de 3 mii până la 10 mii de microorganisme”, spune Remi Rădulescu.

„Chiar dacă recompensează o muncă onestă, banii tot murdari sunt. Şi punem mâna pe ei nu doar în ziua de salariu, ci ori de câte ori mergem la piaţă sau plătim o factură” - Vlad Ungar, reporter Digi24 Timișoara.

Vânzătorii spun că abia aşteaptă să folosească maşina de spălat bani.

„Toată ziua sunt cu mâinile pe bani şi toată ziua fug la chiuvetă să mă spăl pe mâini ca să fac igienizarea corectă. E o idee foarte bună”, spune Monica Ghindaș, vânzătoare.

„Cred că ar economisi o grămadă de timp în primul rând, pentru că toată ziua dă restul, bagă mănuşa, scoate mănuşa”, completează Violeta Titerlea.

Și medicii recunosc că banii sunt un pericol pentru sănătate.

„Pe bancnote şi pe monede există mulţi microbi  care ne pot afecta din punct de vedere dermatologic, digestiv, respirator, inclusiv E-coli”, explică Camelia Lombrea, medic.

Prototipul creat de inginerul din Timişoara a costat 400 de euro şi este deja înregistrat, iar  dacă va fi produs în serie pentru magazine şi bănci ar putea costa chiar mai puţin. 

Reporter: Vlad Ungar

Operator: George Ștefăniță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri