Meteorit într-o peşteră din Caraș-Severin

Data publicării:
meteorit prima

”De la trecerea prin atmosferă, faptul că s-au încins și prin asta i-am recunoscut ca fiind meteoriți. De aici am extras câteva dintre mostrele pe care le-am văzut puțin mai devreme”. Marius Panaiti crede că părțile de meteorit s-ar afla în pereții Peșterii de sub Cârşa, din județul Caras-Severin. Ar fi ajuns aici acum mai bine de 5 milioane de ani, atunci când corpul ceresc a lovit Pământul. Pasionat de speologie, inginerul din Timișoara le-a descoperit într-o expediţie de explorare a peşterii.

”Amestecul de nisip și argilă de pe fundul mării a reacționat cu meteoritul fierbinte și avem calcar fiert, rocă de reacție și meteorit” - Ipoteza timișoreanului e confirmată și de specialiștii italieni, care recunosc că rocile s-au format la temperaturi foarte mari atinse în momentul în care meteoritul ar fi ajuns în atmosferă.

Bucățile de meteorit cântăresc peste o tonă, iar drumul până la ele nu e deloc ușor. Ca să ajungem la ele, ne-am strecurat prin culoarele strâmte și am urcat zeci de metri pe un teren accidentat.

Localnicii au aflat şi ei de existenţa rocilor de la inginerul timişorean. Acum se mândresc și ei cu peștera care atrage tot mai mulți turiști: ”Caută toți turiști, ăștia vin - Timișoara, București, Brașov”, ”Că s-o găsit acolo meteoriți din ăștia”.

Pentru certificarea provenienţei lor, rocile au fost trimise spre analiză în laboratoare din Italia și Canada.

Reporter: Vlad Ungar
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri