Mierea de salcâm, tot mai puţină

Data publicării:
miere salcam


„Aici este ceva, puţină miere, nu ne putem bucura de mierea asta”, ne arată Ion Bobescu, un apicultor din comuna Șuștra.

Ion Bobescu se ocupă de apicultură de aproape 40 de ani,  iar meseria a învățat-o de la tatăl său. Bărbatul locuiește în comuna Șuştra, din județul Timiș, unde are peste 100 de familii de albine. Deși are o stupină demnă de invidiat, apicultorul recunoaște că producția de miere de salcâm a scăzut dramatic.

„Anul acesta a fost un an foarte slab pentru toată apicultura din Europa la salcâm. Eu am obţinut 120 de kilograme de pe o stupină de 40 de stupi, foarte puţin, în mod normal ar fi trebuit să obţin o tonă şi jumătate, de pe aproximativ 100 de stupi”, explică Ion Bobescu, apicultor.

În aceeași situație sunt și ceilalți apicultori din vestul țării. Producția a scăzut semnificativ din cauza vremii capricioase. Temperaturile mici de la începutul primăverii au împiedicat albinele să iasă din stup, iar salcâmii şi-au pierdut repede florile.

„Pierderea la apicultori este de 80% faţă de normal. Anul trecut, într-un an ca anul trecut când am avut achiziţie de 30 de tone de miere de salcâm, 30 şi mergeam mai departe,  până acum nu avem niciun kilogram de salcâm achiziţionat”, spune Dan Ciublea, președintele Așociației Crescătorilor de Albine Timiș.

Ca să echilibreze cererea cu oferta, apicultorii se gândesc serios să scumpească mierea de salcâm

„Unele guri optimiste spun că va creşte preţul cu 100%, ei ,eu nu cred chestia asta, probabil că va sări undeva la peste 20 de lei kilogramul, vorbim de preţul de angro”, adaugă Casian Bregu, specialist în apicultură.

Apicultorii care au ales să-şi ducă marfa în pieţele din oraş, vând un kilogram de miere cu 40, respectiv 45 de lei. Oamenii nu se înghesuie să cumpere, chiar dacă mierea este una de calitate.

„40 de lei, asta e aproape zece euro. La salarile care sunt aici, nu cred că... cred că e foarte scumpă”, spune un timișorean.  

„Destul de scumpă, eu nu prea cumpăr. E scumpă, totuşi 40 de lei îi scumpă,nu ? [Şi atunci de unde alegeţi să luaţi,  la un producător sau?] De la, de la magazin”, admite un alt timișorean.

„Dumneavoastră aţi cumpăra un borcan de miere la preşul de 45 de lei? Cred că nu!”, este de părere un alt timișorean.

Deşi pierderile pentru producţia de miere de salcâm sunt semnificative, despre despăgubiri de la stat nu poate fi încă vorba. Ajutoarele vor fi oferite doar în toamnă.

„Se face un calcul la nivel de ţară, în fucnţie de an, cât a fost iarna de grea.. se face o medie a cheltuielilor pe care le face un apicultor şi în funcţie de numărul de familii pe care le are, primesc aceste despăgubiri”, explică Doru Petanec, director executiv Direcţia Agricolă Timiş.

În prezent, în judeşul Timiş sunt peste 1200 de apicultori. Ca să-și rotunjească veniturile,   singura speranţă pe care o mai au aceştia este productia de miere din culturile de tei, floarea soarelui şi rapiţă.

Reporter: Mihaela Crețu

Operatori: Dan Petcu, Mihai Pop, Dan Șoșdean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri