Miting la Timișoara pentru a susține reinstaurarea monarhiei

Data publicării:
miting monarhie 5



Revenirea la Constituția din 1923, cea care proclamă monarhia ca formă de guvernământ, i-a scos în stradă pe timișoreni. Și cum abdicarea regelui Mihai a fost forțată, actul este nul, spun ei.

”În 1991 s-a făcut o constituție republicană. Populația nu avea niciun drept între a alege dintre o Constituție monarhică și una republicană.Nu s-a pus această problemă”, afirmă Alexandru Mișvinki, membru al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei.

Klaus Ludescher e unul din cei mai tineri participanți la mitingul de astăzi. Are 19 ani, orele de istorie l-au convins însă - România are nevoie de un rege: ”Am venit să exprim ceea ce cred, fiindcă nu rezolvi nimic stând pe canapea, spunând că lucrurile nu sunt așa cum ar trebui să fie”.

Iar dacă Klaus pune semnul egal între monarhie și cărțile de istorie, doamna Livia a trăit în acea perioadă. Rămasă orfană, a fost sprijinită de familia regală pentru a-și continua studiile. ”Tatăl meu a murit în război, pe vremea monarhiei am făcut liceul pe spesele statului. Am fost susținută de regele Mihai și regina mamă Elena”, relatează Livia Mureșan.

miting monarhie 1
miting monarhie 1


De la miting nu au lipsit fotografiile de epocă și blazonul familiei regale. ”Pentru că eu cred în monarhie, dintotdeauna”, ”Republica a fost falsă de la început. Cu minciuna s-a pornit”, spuneau manifestanții.

Manifestări asemănătoare s-au desfășurat în Craiova, Cluj și București.

reporter: Vlad Ungar
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri