Moştenire artistică, expusă la Timişoara. S-au împlinit 10 ani de la moartea lui Paul Neagu

Data actualizării: Data publicării:
neagu prima

"Sunt categoric, ca şi Brâncuşi, săracul Brâncuşi, nu vreau să îl folosesc, să stau la umbra lui, dar vreau să spun că simt exact ca el". Este ceea ce declara artistul în 1994, şi ce au confirmat pe rând publicaţiile internaţionale, dar şi criticii de artă. ”Făcea ce vroia el, dar într-o anumită logică a lucrurilor. Logica lui”, a afirmat Alexandru Ciucur, nepotul lui Paul Neagu.

Creaţiile artistului au fost expuse peste tot în lume. În muzee prestigioase din Scoţia sau China, dar şi vizitatorii Tate Gallery din Londra au putut admira lucrările românului.

”Un artist care a uimit, era diferit de mediul britanic prin tradiţia lui culturală, era foarte inovativ şi ceea ce au spus britanicii despre el: că era foarte manual”, a afirmat Ileana Pintilie, critic de artă.

La 10 ani de la moartea artistului, familia a scos din colecția proprie aproximativ 70 de lucrări şi le-a adus la Timişoara, pentru a fi admirate: ”Cred că este o inițiativă lăudabilă şi eu sincer, aşteptam de mult să se întâmple şi aşa ceva”, ”Este într-adevăr interesant, e diferit faţă de ce văd de obicei”.

”E o mare mândrie pentru noi, ca membrii de familie, să ducem mai departe moştenirea aceasta şi să o promovăm”, spune Lucian Neagu, nepotul artistului.

Deşi s-a născut la Bucureşti, artistul şi-a petrecut întreaga copliărie la Timişoara. În 1969, a plecat în Marea Britanie, unde s-a şi stabilit. S-a stins din viaţă în 2004, la Londra și, pentru că asta a fost dorința sa, a fost înmormântat în țară, la Timișoara.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Adrian Hrișcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri