Muzeul Banatului, „cimitirul” patrimoniului istoric local

Data publicării:
muzeul banatului cimitir

Unele sunt aşezate direct pe podea, fără să aibă vreo protecție în fața prafului sau a infiltraţiilor de apă. Deja, multe din ele au ajuns într-o stare avansată de degradare. Reprezentanţii Muzeului Banatului din Timişoara au fost amendaţi cu 10.000 de lei pentru felul în care păstrează obiectele de patrimoniu.

Depozitate direct pe podea, fără a fi acoperite cu folie sau pur şi simplu înghesuite pe mai multe rafturi, unde praful se aşează în voie -  aşa sunt depozitate artefactele din patrimoniul istoric la muzeul Banatului din Timişoara.

„Praful este unul dintre elementele nocive, mai ale pentru materialele care sunt de natură organicpă, acestea sunt de natură anorganică şi ca atare praful este mai puţin nociv, dar pentru aterialele care sunt de natură organică, praful este distructiv”, explică Florin Draşovean, cercetător științific, Muzeul Banatului.

Și umiditatea poate fi considerată distructivă, în special pentru obiectele din lemn. la fel și condițiile improprii de depozitare.

„Cele patru ghizduri ale fântânii otomane, care datează din secolul al 17-lea, au fost depozitate pe holul muzeului încă din anul 2014. De atunci şi până acum, ghizdurile se află ântr-o stare avansată de degradare, iar deja pe suprafaţa lor au apărut şi ciuperci” - Mihaela Crețu, reporter Digi24 Timișoara.

Pentru felul în care păstrează istorie, Direcția de Cultură și Patrimoniu Timiş a amendat conducerea muzeului cu   10.000 de lei .

„Din aproximativ 30 de spaţii verificate, două trei îndeplinesc condiţiile minime de depozitare, de evidenţă şi aşa mai departe. Deci sunt prevăzute cu aparate de măsură a umidităţii, a temperaturii, sunt luarte cu măsuri minime de conservare preventovă”, spune Victor Bunoiu consilier în cadrul Direcției de Cultură și Patrimoniu Timiș.

„Am dispus cea mai mare amendă pentru că neregulile sunt foarte mari. Măsurile de urgenţă ar fi în primul rând salubrizarea. Ridicarea din zona umedă a materialelor organice, montarea unor hidrometre, respective instalarea unor măsurătoare de temperature şi desigur  a unor instalaţii minimale de climatizare”, adaugă Sorin Vlad Predescu, directorul Direcției Judeţene pentru Cultură Timiş.

Reprezentanţii Muzeului sunt hotărâți să conteste amendă,   motivând lipsa unor spaţii pentru depozitarea obiectelor de patrimoniu.

„În primul rând pentru că nu avem spaţiu de depozitare, suntem în consolidare de 10 ani de zile, am făcut tot ceea ce este posibil, am făcut toate demersurile necesare pentru a rpimi şi aceste spaţii, nu le-am primit. Avem un proiect care îl vom depune pentru depozitare şi laboratopr de conservare modern”, precizează și Claudiu Ilaş, managerul Muzeului Naţional al Banatului din Timişoara.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş, institutie de care aparţine muzeul Național al Banatului,  promit că vor lua măsuri urgente.

„Astăzi am intrat în posesia raportului de contrpol al Muzeului Naşional al Banatului şi în zilele ce urmează o să mă ocup de situaţia de acolo pentru a îmi lua cât mai multe informaţii şi a verifica în definitiv afirmaţiile care s-au făcut în aceste zile”, a declarat Roxana Iliescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş. 

Castelul Huniade, care adăposteşte Muzeul Naţional al Banatului, se află în proces de reabilitare încă din anul 2006. De-a lungul anilor, lucrările de consolidare au fost din cauza unor neînţelegeri între constructor şi beneficiarul lucrărilor.

Reporter: Mihaela Crețu

Operator: Andrei Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri