Muzeul Banatului, închis de 9 ani

Data publicării:
muzeul banatului

Primul dintre ele, ce presupunea consolidarea clădirii din banii Consiliul Judeţean Timiş, a fost demarat în 2006 şi nu este nici acum finalizat. Cel de al doilea proiect, de restaurare a imobilului, ce ar fi trebuit pus în aplicare încă din 2010, nici măcar nu a început. Astfel, cele 34 de milioane de euro, bani europeni, nu vor ajunge niciodată în Timiş.

Istoria Castelului Huniade începe în anul 1307 când regele Ungariei, Carol Robert de Anjou, decide să îşi stabilească reşedinţa regală la Timişoara. Castelul trece prin multe încercări, fiind aproape distrus de un cutremur. A fost reconstruit de Iancu de Hunedoara între anii 1443 şi 1447, edificiul de acum păstrând aceeaşi structură. În urmă cu aproape un deceniu, Consiliul Judeţean Timiş aloca 12 milioane de lei unui proiect de consolidare a clădirii.

„Accesul vizitatorilor în Muzeul Banatului este interzis din 2006. De atunci au început lucrările de consolidare care iată, după 9 ani, nu sunt încă finalizate. De vină ar fi proiectul prost realizat de la început” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Astfel, documentaţia a trebuit refăcută. Constructorul s-a trezit că trebuie să facă lucrări suplimentare şi a solicitat mai mulţi bani. CJ Timiş a refuzat, aşa că s-a ajuns în instanţă. Procesul a durat din 2007 până în 2010, timp în care nu s-a muncit. Apoi, în 2013 lucrările se opresc din nou din cauza unor contestaţii aduse proiectului şi a unor avize speciale pentru reconstrucţia unui zid. De anul acesta, se munceşte din nou.

„85% din acest capitol s-a încheiat. Urmează ceilalţi care, sper eu, se vor finaliza în martie. [De ce adurat atât de mult consolidarea?] Sincer, întrebarea ar trebui să le-o puneţi celor care au făcut proeictul din 2006. Nici eu nu ştiu de ce a durat atât de mult. A fost şi un proces. Nu ar fi trebuit să dureze atât de mult. Eu l-am preluat şi încerc să-l finalizez”, spune Claudiu Ilaş, directorul Muzeului Banatului.

În anul 2010, autorităţile judeţene de atunci câştigă un proiect pe fonduri europene în valoare de 52 de milioane de lei, din care suma nerambursabilă era de 34 de milioane de lei. Proiectul presupunea restautarea castelului, însă el nu putea demara decât după finalizarea consolidării. Cum aceasta nu s-a terminat la termen, nici reabilitarea nu a putut începe. Şi, deşi au câştigat proiectul, autorităţile nu s-au putut folosi de bani.

„Au apărut nişte lucrări suplimentare. Acele crăpături extrem de periculoase de pe latura nord vest. Din păcate nu au fost accesate, nu putem vorbi că s-au pierdut, nu au fost accesate acele fonduri europene. Avem posibilitatea, existând din nou această axă de patrimoniu cultural, să le accesăm de anul viitor”, susține și Călin Dobra, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş.

Aşa că, acum, Muzeul Banatului, cea mai veche clădire din Timişoara, este în continuare închisă.

„Ar fi fost o clădire frumoasă, istorică, întradevăr. Dar se mişcă cam greu lucrările”, spune un timișorean.

„Nu ştiam că e aşa de mult, oricum e prea mult. A trebuit să plătească alte proiecte cum se face în repetate rânduri. Păcat!”, mai spune un altul.

„Arhitectura este frumoasă. Din păcate se întâmplă lucrurile cum se întâmplă la noi de obicei”, este de părere un alt localnic.

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: George Ștefăniță

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri