O altfel de zi pentru copiii abuzaţi

Data publicării:
abuz

De mai bine de zece ani, la Casa Debora din Timișoara ajung cei pentru care copilăria se termină inainte de vreme. 25 de fete sunt găzduite acum acolo. Cea mai mică are doar 9 ani.

”Terapie și asistență post abuz astfel încât ele să poată deveni femei independente, femei care să își dorească o familie, o carieră, care să îndrăznească din nou să spere”, precizează Lorena Rusovan, fondator al Casei Debora.

Mirela are douăzeci de ani, dar își amintește și acum clipele de groază prin care a trecut atunci când a fost abuzată sexual de un vecin: ”Am trecut și printr-un abuz sexual la vârsta de 14 ani la care mama mea nu m-a crezut înainte, au fost mai multe tentative de viol, dar mama mea nu m-a crezut când i-am spus. Era un vecin la care lucram pentru ca să avem cablu pentru că nu aveam posibilitatea să ne permitem să avem cablu”.

În cele mai multe cazuri, abuzul se petrece în familie, dar părinții refuză să accepte. E nevoie de luni sau chiar ani de terapie pentru ca tinerele să treacă peste drama trăită.

”Nu se poate trece atât de simplu. Este o luptă continuă pe mulți ani de zile, începem cu o consiliere, după care facem o terapie mult mai intens”, spune Mariana Mitrofan, psiholog.

Peste 10.000 de copiii sunt abuzați în România. Numai în ultimul an numărul acestora a crescut cu 40%.

reporter: Vlad Ungar
operator: Adrian Hrișcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri