O asistentă la peste 80 de bătrâni. Căminul pentru bătrâni din Reșița se confruntă cu o lipsă acută de personal

Data publicării:
batrani

La Complexul pentru Servicii Sociale și Persoane Adulte din Reșița, din cauza banilor puțini cu care este remunerat personalul căminului, în ultimii ani, numărul asistenților și cel al îngrijitorilor care se ocupă de bolnavi s-a înjumătăţit.

”Numărul de asistente, în mod normal, pe o singură zi, într-un schimb de dimineață, ar trebui să fie de patru, și sunt două, maximum trei altă dată, la 170 de oameni. Acum câțiva ani am fost 25 de asistente, s-a redus numarul la 19 și acum suntem 13”, spune asistenta șefă Angelica Siminiceanu, de la Complexul pentru servicii sociale și persoane adulte din Reșița.

Dintre acestea însă, doar nouă se ocupă efectiv de pacienți. Restul au sarcini care implică deplasarea în afara căminului. În aceste condiţii, o asistentă trebuie să îngrijească peste 80 de suflete.

”Sunt 40 și un pic pe fiecare etaj, avem două etaje fiecare și...”, - Și cum faceți față? ”Încercam să-i ajutăm. Le dăm tratamentul de dimineață, îi pansăm, injecții, perfuzii. Salariile sunt mici, de muncă este, că bătrâni sunt, acum se practică plecatul în străinătate unde se câștigă bine”, afirmă asistenta Loredana Stoican.

Afectaţi de lipsa personalului sunt bătrânii imobilizaţi la pat. Floarea Nicolicea are 81 de ani şi este internată de 10 ani la căminul pentru persoane vârstnice. Hemipareza de pe partea stângă o impiedică să se deplaseze.

”Suntem foarte mulțumiți. Cu tot cu mâncare, cu tot, numai cu personalul, nu. Sunt puține, numai două. Noi trebuie să fim plimbați, scoși pe terasă, dacă sunt numai două, ce sa facă. Din tot sufletul vă spun, eu dacă aș putea să merg, eu m-aș simți aici ca în rai”, spune Floarea Nicolicea.

Viorel Lupu, un alt pacient, a găsit singur soluția. Deși în urma unui accident a rămas cu o singură mână, bărbatul se mobiliează cu un cărucior electric: ”Eu n-am probleme, eu singur îmi fac patul, mă bărbieresc, mă spăl, mănânc, cînd am ceva de reparat mai repar câte un căruț. Când mă mai doare pe mine ceva, atunci mai merg la cabinet, mai iau câte o pastilă”.

Însă conducerea căminului știe că nu aceasta e soluția. Are 25 de posturi vacante, din care cinci pentru asistente. Ultimul concurs pentru ocuparea posturilor s-a organizat la începutul acestei săptămâni. Nu s-a inscris nimeni.

”Deși organigrama ne permite să mai angajăm, am avut probleme cu personalul care nu se prezintă la concurs din cauza salariilor foarte reduse. Plecând de la ideea că aici le oferim 1400 de lei pe lună, în alte țări ajung la 1400 de euro, asta în cazul în care fac muncă necalificată”, ne-a declarat Cristian Vîlceanu, directorul Complexului pentru servicii sociale și persoane adulte din Reșița.

În total, sub acoperișul căminului pentru bătrâni locuiesc în momentul de față 171 de pacienţi, iar aproape jumătate dintre ei sunt imobilizați la pat sau sunt dependenți de îngrijitori. Din cauza lipsei de personal, conducerea căminului vrea să transforme posturile vacante de asistenți principali în posturi pentru debutanți, în speranța că în acest fel măcar începătorii să vină să le dea o mână de ajutor bătrânilor.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri