O comună din județul Timiș, 21 de ani fără medic

Data publicării:
ohaba prima

De fiecare dată când se îmbolnăvesc, membrii familiei Galde trebuie să parcurgă 40 de kilometri ca să ajungă la doctor. În această iarnă, doi dintre cei şase copii au avut nevoie de asistenţă medicală. Ca să primească tratament, mama a mers cu ei până la Lugoj.

”Am fost la Lugoj la Spital, le-a dat tratament injectabil şi acum o să mergem iar la control, tot la Lugoj. E foarte greu, e departe, dar trebuie să mergem pentru că sunt copii şi nu putem să îi ţinem aşa”, afirmă Elena Maria Galde, localnică.

Comuna Ohaba Lungă nu mai are medic din 1994. Cadre medicale s-au mai perindat pe la dispensarul din localitate, însă niciunul nu a rămas: ”Ăsta este un frigider în care se ţineau pe timpuri vaccinurile, când erau medici odată, când erau aici. Pe timpuri erau câte doi medici, trei asistente, dar acum nu funcţionează”.

Nadia Isfănescu e asistenta medicală a comunei. Și singura care le poate oferi urgent ajutor de specialitate. ”Îi ajut să se trateze şi aici, îi trimit şi la medicul de familie, care sunt urgenţe, îi trimit şi la spital, deci îi ajut în toate privinţele”, spune ea.

Doar 10% din cei peste 1.000 de locuitori din Ohaba Lunga plătesc contribuții la fondul unic de asigurări de sănătate. În aceste condiții, serviciile unui medic de familie nu ar putea fi decontate.

”Nu există medic de familie pentru că persoanele nu pot fi asigurate, pentru că nu au niciun loc de muncă. Cam aproximativ asiguraţi sunt cam 100 de locuitori din 1.050”, spune Nadia Isfănescu.

”Avem copii mici, trebuie să mergem cu ei tot în altă parte ca să îi tratăm. Ar fi foarte bine ca să fie medic şi la noi în comună. Dumneavoastră sunteţi asigurată medical? Nu sunt, nu. Dar dacă ar veni un medic în comună sigur, că...(reporterul: - V-aţi înscrie?) Bineînţeles”.

Localnicii care sunt asigurați, caută, de cele mai multe ori ajutor medical la Lugoj. Cei care nu pot merge însă la 40 de kilomtri au ca alternativă dispensarul din Bethausen, o localitate aflată la 10 kilometri: ”Mergem la Lugoj, că altceva nu avem, nu avem altă soluţie. Nu avem unde să mergem mai aproape, decât la Lugoj”, ”Ce să facem, mergem la Bethasen. Eu am şi hipertensiune, am şi diabet. E foarte greu”.

”S-au perindat poate 20 de medici în acest interval de timp, dar au stat două-trei luni de timp şi au plecat. Dispensarul renovat, sigur că mai trebuie dotat din punct de vedere medical, dar ca şi clădire arată foarte bine”, ne-a declarat Lăzărescu Ion, primarul localităţii Ohaba Lungă.

Dispensarul satului a fost renovat în nul 2012, din bugetul comunei.

Operator: Dan Petcu
Reporter: Corina Sfia
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri