Oameni care vindecă zâmbete. 15 copii cu afecțiuni maxilofaciale au fost operați de medici străini

Data publicării:
operatii

”Doamna doctor a spus că are ceva, adică are un cromozom în plus, dar nu a știut ce are din prima, mi-a spus că poate pierd sarcina”. Gianina Celmare a aflat că fetița ei, Diana, suferă de sindromul gură de lup abia după ce micuța s-a născut. Femeia din Arad susține că medicul ginecolog care i-a urmărit sarcina nu a pomenit niciodată de o posibilă malformație a fătului, chiar și după ce tânăra a trecut printr-o amniocenteză, adică o consultație ce presupune depistarea animaliilor genetice.

”Știu că în termeni populari se numște gură de lup, iar medicii îi spun Cheilopalatoschisis”, - Asta înseamnă că avea o malformație a buzei? ”A buzei, gingiei, nasului și a palatului, adică cerul gurii”, ne spune Gianina Celmare, mama fetiței.

”Nu i s-a zis nimic. Cu toate că avea ecografiile, și se vede clar, dar eu ca și bunică nu puteam să îi spun că e ceva în neregulă, pentru că nu am vrut să o necăjesc”, precizează Veronica Crișan, bunica fetiței.

Micuța Diana a fost operată de un medic din Olanda, împreună cu alți cinci specialiști în chirurgie maxilofacială, veniți în România pentru un schimb de experiență. ”Mulțumim Domnului că am fost selectați. Eu sper să fie bine. Arată și mai bine draga de ea, pentru ceilalți, că pentru mine oricum a fost cea mai frumoasă”, afirmă Gianina Celmare.

”Am intervenit la despicătura de buză a bebelușului și, de asemenea, la o despicătură de palat și totul a decurs bine. Suntem mulțumiți de rezultat”, precizează prof. dr. Stefaan Berge, Radboud University Holland.

Intervenția chirurgicală a durat aproximativ o oră, a fost transmisă live într-o sală de conferințe și vizionată de mai mulți specialiști români, dar și de medici rezidenți:”Semidirect, acesta este punctul care trebuie să dispară. Toate aceste conexiuni trebuie tăiate. Acuma voi încerca să găsesc punctul central alb. El se termină undeva aici. Urmează o incizie in partea dreaptă”.

”Am putut urmări live intervenții chirurgicale de corecția despicăturii de buză. Primul care a intrat în operație a fost profesorul Stephan Berge de la universitatea Radbud. Este șeful secțieie de chirurgie maxilo-facială de acolo. Este un om cu o experiența extraordinar de mare, un om care a făcut misiuni umanitare în Malawi, Indonezia, Nigeria”, ne-a declarat Eduard Paraschivescu, medic primar chirurgie maxilofacială.

În România, numărul copiilor care se nasc cu gură de lup sau buză de iepure nu este cunoscut cu exactitate, însă se estimează că incidenţa lor este de 1,3% din totalul naşterilor. Afecțiunile pot fi remediate doar prin intervenții chirugicale succesive, iar în unele cazuri se poate ajunge chiar și la zece operații. În prezent, în țară, există doar cinci centre de specialitate unde se pot efectua astfel de intervenții - la Timișoara, Craiova, Iași, Cluj și București. Doar în Capitala Banatului, anual, aproape 40 de cazuri ajung pe masa de operație.

Reporter: Raluca Popa
Operator: Adrian Hrișcu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri